Bartumeu assegura que l’acord entre el PS i CR pel marc fiscal és “a prop”

Autor: Toni Solanelles
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 14 de Setembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, considera que abans de final d’any es podrien promulgar les lleis que formen part del nou marc tributari si la tasca legislativa avança al ritme que creu que va. Bartumeu ha afirmat que els grups parlamentaris socialdemòcrata i reformista “es troben molt a prop d’un acord”.

De fet, el màxim responsable de l’executiu va assegurar que queden “serrells” per tancar l’entesa sobre el model fiscal. El líder del PS també va dir, davant la negociació oberta amb Andorra pel Canvi (ApC) pel pressupost i l’escenari polític global, que “estem en una millor situació” que fa un any. Bartumeu espera per a la setmana que ve una resposta de la plataforma, després de lliurar-li un esborrany del pressupost, que va qualificar d’“ajustat” encara que sotmès a canvis.

Bartumeu va afirmar que l’entesa final depèn del calendari d’aplicació de les noves lleis. Aquest calendari “és una de les claus de volta” de la negociació entre el PS i CR. Per als socialdemòcrates, l’entrada en vigor del nou escenari impositiu hauria de ser urgent. I si ja fos d’aplicació durant l’any que ve, això podria contribuir a reduir el dèficit previst d’uns 105 milions. “Com més tardem, més farem incrementar el dèficit pressupostari”, va afirmar ahir el cap de l’executiu en el marc d’una entrevista al programa El matinari, d’AD Ràdio.

El màxim responsable governamental, sobre la previsió comptable, va explicar que els 105 milions poden “ser menys o poden ser una mica més” en funció de la votació de diversos crèdits extraordinaris i la reconducció que s’hagi de fer d’aquelles inversions el finançament de les quals no obtingui el suport necessari. Bartumeu va destacar el rigor i el realisme pressupostari amb què s’ha treballat, per contraposar-ho amb l’època liberal, en què “el paper ho aguanta tot i és molt fàcil presentar un pressupost equilibrat”. Bartumeu també es va referir a la reunió que mantindrà avui amb els cònsols per tractar sobre les competències de l’administració central i de la par­roquial. I va aventurar que en un any hauria d’estar regulat el nou marc legal que sorgeixi d’aquestes converses.

Pel que fa als canvis al Govern, amb la renúncia de la fins ara ministra de Salut, Cristina Rodríguez, Bartumeu va explicar que “s’havia acabat una etapa” marcada pel desplegament reglamentari de la nova Llei de la CASS i per la recerca de la sostenibilitat de la Seguretat Social. El cap de l’executiu va donar per fet que no hi haurà més canvis en l’horitzó. Però no va tancar del tot la porta perquè, va recordar, fa uns mesos va oferir la possibilitat d’un executiu en coalició o d’unitat nacional i “la proposta és sobre la taula i jo no l’he retirada”.

pdf3.jpg