15 presos es beneficiaran de l’indult decretat de vuit mesos

Autor: PEPA GALLEGO
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Setembre de 2010

La reducció de vuit mesos de les penes que estableix l’indult decretat pels coprínceps afectarà 15 persones d’aquí a final d’any, segons va explicar ahir en la seva primera compareixença com a portaveu del Govern Bruno Bartolomé.

D’aquests reclusos beneficiaris, una dotzena sortiran del centre penitenciari en les pròximes setmanes i els tres restants ho faran abans que finalitzi l’any. Aquesta xifra suposa la meitat del nombre d’interns que compleixen condemna al centre. Bartolomé va explicar ahir que de la dotzena de reclusos que es beneficien de l’indult, dos són menors. Aquests presos no estan relacionats amb cap delicte de sang ni de menors.

Els que han estat beneficiaris de l’indult han estat seleccionats des del mateix Executiu per tenir una sèrie de condicionants que han mostrat el seu bon comportament. La dotzena de presos que sortirà en breu de la Comella, els quedaven penes inferiors als vuit mesos o iguals, per la qual cosa amb l’aplicació de l’indult se’ls donarà la llibertat immediata. Segons va explicar el també secretari d’Estat d’Interior, aquesta mesura, amb caràcter retroactiu, s’ha aplicat sense tenir en compte la nacionalitat dels reclusos de la Comella.

Amb l’aplicació de la mesura de gràcia en les pròximes setmanes es reduirà fins al 25% el nombre actual d’interns de la Comella, tot i això sense tenir en compte els nous ingressos que hi puguin haver.

El centre penitenciari de la Comella compta actualment amb un total de 50 interns, dels quals 25 reclusos estan en règim preventiu i els altres 25 compleixen condemnes. Per tant, la meitat aproximadament dels que estan complint penes han estat els beneficiaris de l’indult que aquesta setmana van signar els dos coprínceps, Nicolas Sarkozy i Joan Enric Vives, i que van fer públic en la festivitat de Meritxell.

Aquesta mesura de gràcia ja va ser acordada en la visita al Principat del copríncep francès el mes de juliol passat. Des de dimecres passat que es va fer pública la mesura de gràcia i fins ahir es va presentar al Consell Superior de Justícia, al cap de Govern, Jaume Bartumeu, al Síndic general, Josep Dallerès i s’ha decidit en breu el llistat de presos beneficiaris. Els vuit mesos de l’indult és el mateix període acordat durant l’última mesura de gràcia, que data del 2003 i que va coincidir amb la trobada entre els coprínceps al Palau de l’Elisi (llavors Jacques Chirac era el president francès).

pdf3.jpg