El Govern manté el 18% d’inversió al full de ruta del Pressupost 2011

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Setembre de 2010

L’anàlisi més detallada de les línies generals per als comtes de l’any vinent facilitades ahir pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, i pel ministre d’Economia i Finances, Pere López, concreten el manteniment de la inversió pública de l’ordre del 17,54% sobre el total de despeses projectades, ja que per al 2011 s’inclouen 70,9 milions dels 404 de despesa total.

Aquesta partida, que el Govern va qualificar d'”important” per a l’economia nacional en un context com l’actual, tindrà com a objectiu aconseguir “un efecte multiplicador i per cobrir les diferents necessitats que té el país en els diferents àmbits”, des de les infraestructures viàries fins a les sanitàries, passant per les escolars, les esportives o les relacionades a la millora de l’oferta turística, entre d’altres.

D’aquesta manera, el Govern va revisar el calendari d’inversions per al període 2011-2015 “entenent que la xifra adequada d’inversió per a cada un dels exercicis ha d’estar entorn dels 65-70 milions d’euros i per tant no preveient inversions per a exercicis futurs per sobre d’aquestes previsions”. Aquesta necessitat es fa palesa “per diferència a les previsions heretades de l’anterior executiu”, en la línia denunciada per Bartumeu d’haver “inflat” els comptes en repetides ocasions.

A banda dels 70,9 milions previstos per a l’any vinent en concepte d’inversions plurianuals, l’any 2012 es calculen 63,4 milions, mentre que al 2013 la xifra seria molt semblant, de 62,8 milions, i es reduiria en els anys 2014 i 2015, amb 47,7 i 19 milions, respectivament. En matèria d’inversions, el Govern va manifestar que “l’actual estructura d’ingressos públics com els compromisos futurs contrets no permeten que es contractin noves obres amb mètodes de finançament diferit”.

CONGELACIÓ O IPC ESGRAONAT A banda de la congelació salarial per als alts càrrecs de l’Administració anunciada en l’edició d’ahir, un altre detall de significativa importància en aquest àmbit és la voluntat del Govern d’aplicar l’IPC de manera esgraonada per al conjunt del personal de l’Administració central.

Segons va afirmar el secretari d’Estat d’Interior, des d’ahir també Portaveu, Bruno Bartolomé, aquest “esgraonament” està actualment en fase d’estudi analitzant-se criteris com ara el sou, de manera que a menys salari, l’augment seria més significatiu, sempre amb el barem màxim de l’IPC. Tot i això, aquesta mesura entraria en el marc del conjunt d’accions que l’Executiu vol introduir en el marc de la reforma de la Llei de la Funció Pública, un àmbit en què actualment ja treballa la taula que presideix el mateix Bartolomé i que es reunirà la pròxima setmana. El portaveu del Govern va indicar que en aquest tema es vol defugir de l’alarmisme, ja que les propostes encara són obertes.

INGRESSOS I DESPESES En el cas dels ingressos previstos, el Govern va recordar que cal tenir en compte que l’impost sobre la renda dels no residents no entrarà en vigor durant el 2011, alhora que va ampliar que les principals variacions en aquest capítol respecte a l’any passat provenen “d’una disminució en les previsions de recaptació de l’ISI bancari, un augment en la recaptació de taxa al consum per tabac i una previsió addicional d’ingressos resultant de les accions previstes en el marc de la lluita contra el frau fiscal”.

Pel que fa a les despeses, els ministeris que més veuen incrementat el seu pressupost són el de Salut, Benestar i Treball, amb el 25% més de recursos, i el d’Educació i Cultura, amb el 21% més. Aquests departaments, de fet, són els que poden contribuir al compromís del Govern per mantenir i reforçar les prestacions socials amb vista a la recuperació, segons va afirmar dijous Bartumeu. Els ministeris que més veuen reduït el seu pes, en aquesta línia, són el de Presidència, amb el 6% menys de recursos, i el d’Ordenament Territorial, amb l’11% menys.

pdf3.jpg