CR, satisfeta per poder arribar a una negociació sobre l’IVA

Autor: agències
Font: bon dia
Publicat el: 9 de Setembre de 2010

El conseller del grup parlamentari reformista, Jaume Serra, s’ha mostrat satisfet després de la compareixença del ministre d’Economia i Finances, Pere López, a la comissió legislativa de Finances i Pressupost per poder arribar “a una possible negociació” sobre el projecte de llei de l’IVA.

Tot i això, Serra ha manifestat que aquest text segueix plantejant dubtes que “seran motiu d’esmenes”, com ara el regim de franquícies. Al mateix temps ha exposat que la millor opció hauria estat plantejar la reforma tributària en conjunt, com es va fer en el debat parlamentari de les altres lleis impositives.

En la compareixença d’aquest dimarts, López ha reiterat que amb un tipus del 5% augmentaria la pressió fiscal, i per aquest motiu el Govern el va reduir a un 4,5% en el projecte de reforma fiscal. Sobre aquesta qüestió, Serra ha apuntat que la pressió podria augmentar entre un punt i un punt i mig.

Molt diferent és l’opinió expressada des d’Andorra pel Canvi pel que fa a l’efecte d’aquest nou impost. Així, el president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, ha situat entre un 15% i un 20% l’impacte que tindrà aquesta llei en l’augment de la pressió fiscal, tal com la planteja el Govern. Per aquest motiu ha acusat l’executiu d’estar incomplint el seu programa electoral, ja que el PS es va comprometre a reduir la pressió fiscal indirecta i compensar-ho augmentant la directa. Això no havia de fer variar l’impacte total dels impostos, però Nomen creu que no serà així.

Durant la compareixença, el ministre d’Economia i Finances també ha posat en relleu que amb l’IVA “es corregeix les moltes mancances” que té el sistema impositiu actual. En aquest sentit, ha exposat que el nou impost pot representar una millora de la competitivitat per al sector comercial en alguns productes.López també ha dit que en la memòria econòmica hi ha una xifra aproximada del producte interior brut (PIB), que ha estat elaborat per primera vegada pel Govern. Segons els càlculs de l’executiu, el PIB es va situar en els 2.830 milions d’euros l’any 2008. Aquesta dada tampoc ha satisfet el líder d’Andorra pel Canvi. Segons Nomen, per fer el càlcul del PIB el Govern s’ha basat en la hipòtesi que la creació de valor afegit que es produeix al país guarda la mateixa proporció a Andorra respecte a la massa salarial que als països veïns. El president del grup parlamentari d’APC creu que això és temerari perquè “el model econòmic andorrà no té res a veure amb el model econòmic mitjà de la Unió Europea”.Finalment, el conseller general socialdemòcrata i membre de la comissió de Finances i Pressupost Jordi Font, ha qualificat d’“inviable” el projecte fiscal defensat per Andorra pel Canvi i ha assegurat que no pretén fer cap mena d’aproximació a la formació. Segons ha exposat a la sortida de la reunió, amb el model dels centristes el país se n’aniria “a la merda” perquè la recaptació baixaria. Segons el socialdemòcrata, Nomen no deixa clar “d’on traurà els diners”.

pdf3.jpg