El curs comença amb 11.158 escolars, un 3% més que el 2009

Autor: D. Moreno
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 9 de Setembre de 2010

Les escoles del país superen la barrera dels onze mil alumnes. El curs comença avui amb la incorporació d’11.158 escolars a les aules, pràcticament un 3% més que ara fa un any.

Creixen els tres sistemes educatius però el que ho fa de manera més important és novament l’Escola andorrana, que es consolida com el sistema educatiu amb major nombre d’efectius. El sistema nacional té aquest curs un 5,31% més d’estudiants (de 4.122 a 4.341). En segon lloc se situa l’Escola francesa (de 3.430 a 3.459 enguany) amb un lleuger increment del 0,85%. Finalment, l’Escola espanyola té aquest curs un 2,22% més d’escolars (passa de 3.285 a 3.358).

Malgrat que el ministeri d’Educació va facilitar les xifres advertint que es tracta de dades provisionals i que s’actualitzarien els propers dies, sí que va manifestar que “les dades del 2010-2011 cor­roboren un reforçament de l’estructura educativa andorrana tant en el seu conjunt com en cadascuna de les seves parts”. El nou augment de la població escolar certifica, a més, que no hi ha hagut una disminució de nens a les aules a conseqüència de la marxa de famílies del Principat per la crisi econòmica i la destrucció de llocs de treball.

L’escola andorrana
El sistema andorrà té més alumnes a maternal que els altres dos sistemes educatius. Això certifica que lidera les preferències de les famílies que han d’inscriure el fill petit per iniciar l’escolaritat obligatòria. L’escola nacional té gairebé un miler d’alumnes en aquest cicle (concretament 994) davant els 755 de l’escola francesa i i els 625 de l’espanyola.

El gran creixement que està experimentant l’escola ha obligat aquest any a buscar una solució per descongestionar el centre de segona ensenyança de Santa Coloma. L’edifici del Roc (al carrer Ciutat de Valls  d’Andorra la Vella i on també hi ha les escoles de primària espanyola i francesa) s’incorpora al sistema de manera provisional i acollirà a partir d’avui 92 alumnes de segona ense­nyança. A Santa Coloma es queden 246 més. L’edifici colomenc també acull, en espais diferenciats, els cicles de maternal i primera ensenyança, amb 460 escolars més.

El centre educatiu del sistema amb un major nombre d’alumnes és el de maternal i primera ensenyança d’Escaldes-Engordany, amb 623. I el que menys, el del Pas de la Casa, amb 102.
Entre els 4.341 efectius escolars del sistema andorrà també s’inclouen els 151 que cursaran formació professional a les instal·lacions d’Aixovall.

Francès i espanyol

El sistema espanyol també augmenta malgrat el tancament de l’escola de la Massana per falta d’alumnes. Segons la informació facilitada, les escoles públiques tindran enguany 1.048 estudiants davant dels 997 del curs passat. Les congregacionals, en canvi, perden una vintena d’escolars (passen de 2.075 a 2.050). El col·legi privat dels Pirineus tindrà 260 alumnes davant dels 213 del curs anterior.

El francès suma enguany una trentena d’alumnes més que el curs passat. El Lycée frega aquest curs els 1.500 alumnes pendent que s’avanci en el projecte de desdoblament, amb un nou centre educatiu a Encamp.

LA UNIVERSITAT TAMBÉ CREIX

Les xifres provisionals facilitades per la Universitat certifiquen que les formacions presencials també incrementen aquest curs la xifra d’alumnes. Aproximadament 85 estudiants començarien el primer curs d’infermeria, informàtica, empresa i ciències de l’educació, quan el curs passat van ser 58. Els estudis amb més demanda són els d’infermeria, amb 30 inscrits, seguits dels d’empresa amb 25, els de ciències de l’educació amb 17 i els d’informàtica amb 11.

Amb aquestes xifres, el nombre d’estudiants de les formacions presencials que ofereix l’UdA serien 284 davant els 259 del curs passat. Per tant, l’increment se situaria en el 9%. No obstant això, des de la Universitat van insistir que són dades provisionals i que no es confirmaran fins que no comenci el curs. I és que és possible que alguns alumnes s’hagin preinscrit en més d’una universitat i que, per tant, a l’inici de curs hi hagi alguna baixa. Per tant, van concloure que l’augment d’alumnes és possible que no sigui tan important.

L’UdA també ofereix estudis presencials de doctorat i, aquest curs, té dos alumnes inscrits. Les xifres dels estudis virtuals i d’extensió universitària (postgraus i cursos) se sabran a final de curs.

pdf3.jpg