El curs escolar comença amb 11.158 alumnes, el 2,96% més que l’anterior

Autor: m.s.c.
Font: Bon Dia
Publicat el: 9 de Setembre de 2010

El curs escolar començarà aquest dijous amb un augment d’alumnes del 2,96%. En concret, seran 11.158 estudiants el que tornaran a les aules, 321 més que l’any passat, quan se’n van matricular 10.837.

Segons les dades provisionals fetes públiques pel ministeri d’Educació i Cultura, el sistema educatiu que més creix és l’andorrà, continuant amb la tònica dels darrers anys. En concret ho ha fet el 5,31%, passant dels 4.122 alumnes del curs 2009-2010 als 4.341. Els altres dos sistemes també han registrat un augment de les matriculacions, canviant la tendència de l’any passat.

Així, l’Escola Espanyola ha crescut un 2,22%, situant-se en 3.358 alumnes inscrits quan el curs anterior eren 3.285. Cal tenir en compte que aquest sistema és el que va registrar una davallada més accentuada el 2009, amb un 1,41%. També va ser el curs passat quan l’Estat veí va decidir tancar l’escola de la Massana davant la pèrdua d’alumnes que havia patit. En aquest sistema, es comptabilitza el conjunt d’escoles espanyoles públiques, amb 1.048 inscrits, 51 més que el curs passat; les congregacionals, que han passat de 2.075 alumnes a 2.050, i la privada, que ha passat de 213 a 260 alumnes.

Finalment, el sistema francès ha registrat aquest any un augment del 0,85% i ha passat dels 3.430 alumnes als 3.459. El curs passat, les xifres també es van inscriure en negatiu i les matriculacions a l’Escola Francesa van registrar una caiguda de mig punt.
El centre del sistema andorrà amb un nombre més elevat d’inscrits és l’escola de maternal i primera ensenyança d’Escaldes-Engordany amb 623 alumnes. Si tenim en compte el sistema educatiu francès, l’escola maternal i l’escola elemental d’Andorra la Vella són les que tenen més matriculats, amb 183 la primera i 293 la segona. Finalment, els centres amb un volum més important d’alumnes del sistema espanyol són el Col·legi Mare Janer, amb 205 alumnes a maternal i 390 a primera ensenyança, i l’Institut Espanyol d’Andorra, amb 394 matriculats.

Pel que fa a l’ensenyament secundari, en el sistema andorrà cursaran batxillerat 267 alumnes. A més, 151 persones s’han matriculat a formació professional, una xifra lleugerament superior a la del curs passat, quan s’hi van inscriure 145 alumnes. Pel que fa al sistema francès, les matriculacions al Liceu Comte de Foix se situen en 1.485. Finalment, al sistema espanyol es preveu que 309 alumnes cursin batxillerat. En concret, 119 alumnes a l’Institut Espanyol, 150 al Col·legi Sant Ermengol i 40 al Col·legi dels Pirineus. A més, 15 estudiants s’han inscrit al Col·legi Mare Janer per cursar formació professional.

Aquestes dades, doncs, semblen indicar que els temors que van expressar algunes veus, com la de l’ambaixador portuguès, sobre una possible davallada d’alumnes motivada per una reducció dels residents lusitans no s’han produït. Tot i així, des dels tres sistemes s’ha remarcat que aquestes matriculacions són provisionals i que encara hi pot haver canvis.

TORNADA ESGLAONADA AL LICEU
La tornada dels alumnes al Liceu Comte de Foix es produirà de formada esglaonada. Pel que fa a les classes del collège, aquest dijous s’incorporaran els alumnes de sisè, a les 8.30, i a les 14.30 els de cinquè. Aquests dos cursos divendres no tindran classes però començaran el curs els alumnes de tercer, a les 8.30, i els de quart, a les 10.30.

També aquest dijousi començaran les classes del Liceu. Els alumnes de 2 de general començaran el curs a les 9.30, i els de 2 de professional i CAP, a les 8.30. Divendres serà el torn dels estudiants de primer i terminale, a les 9 del matí, i dels de primer i terminale pro, a les deu. Els últims a incorporar-se seran els alumnes de BTS 1 i 2, que començaran les classes el dilluns 20 de setembre a les 9.30.

El delegat de l’ensenyament francès veu possible construir el liceu d’Encamp a la zona dels Oratoris

El delegat de l’ensenyament francès, Michel Maginot, veu “possible” que finalment el futur liceu d’Encamp canviï d’ubicació. El centre s’ha de construir a la Prada de Moles, on el Govern s’ha compromès a cedir un terreny. Tot i així, els plans inicials han canviat després que el Comú ha proposat uns terrenys a la zona dels Oratoris per construir-hi les noves escoles de maternal i primera ensenyança. En tractar-se d’unes parcel·les allunyades del nucli urbà, caldria transport escolar per arribar fins al centre. Per aquest motiu, des del Govern s’estudia proposar a l’Estat francès un canvi d’ubicació del liceu i situar-lo a la zona dels Oratoris. Així, es podria fer un canvi i construir les noves escoles a la Prada de Moles, ja que és un indret més proper al centre del poble  i més adequat per als infants de menys edat.

En tot cas, Maginot ha remarcat que estaven al començament dels estudis per construir el nou equipament, ja que el terreny disponible encara s’utilitza per les obres que s’està fent a la zona. Al mateix temps, ha indicat que la parcel·la de la Prada de Moles està exposada a riscos naturals pel fet que és inundable, però que tot i així és un terreny disponible a la parròquia. Segons el delegat de l’ensenyament francès, les converses  entre els dos estats sobre aquest possible canvi d’ubicació encara han de començar.

pdf3.jpg