Andorra i Catalunya rubriquen un acord de cooperació sanitària

Autor: E. A.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Setembre de 2010

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, i la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, van signar ahir, a Barcelona, el primer acord de col.laboració entre les dues administracions en matèria de salut.

De fet, tal com va avançar EL PERIÒDIC el 24 de juliol passat, el text ja havia estat aprovat pels respectius governs a mitjan aquell mes i l’únic que quedava pendent era la rúbrica, que es va materialitzar ahir al migdia. Aquest acord ha de servir per compartir recursos, historials mèdics i optimitzar serveis, com ara en el cas de la gestió de les emergències.

L’acord recull les voluntats de cooperació expressades pel Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya, en aquest cas en matèria de salut. Segons va manifestar la ministra Rodríguez en declaracions a aquest rotatiu, aquest acord permet formalitzar les relacions existents entre les dues administracions i «fer un pas més en l’apartat de la cooperació sanitària», amb l’objectiu de completar l’oferta de serveis del país, a partir de convenis d’atenció amb centres de referència d’Espanya i França.

El text signat a Barcelona ve a desenvolupar un acord marc signat el febrer de l’any passat entre el cap de Govern d’aleshores, Albert Pintat, i el president de la Generalitat, José Montilla. Els contactes entre les dues administracions es van rellançar el novembre de l’any passat, quan l’actual cap de Govern, Jaume Bartumeu, va rebre a Andorra el president català i els treballs per a l’acord en matèria de cooperació sanitària es van intensificar a partir de la visita al Principat de la consellera Geli, el mes de març passat.

El document aprovat pels dos governs permetrà establir un marc de cooperació entre els sistemes de salut respectius, tant en l’àmbit de la salut pública com en el de la planificació i la gestió dels serveis, i també entre els dispositius de les respectives xarxes sanitàries assistencials. A més, el protocol també defineix el marc que ha de permetre que les autoritats de salut puguin garantir un seguiment periòdic dels projectes compartits.

COBERTURA JURÍDICA

La ministra de Salut va explicar en declaracions a l’ANA que, tot i que ja hi ha una relació entre els dos països en atenció sanitària, i entre 4.000 i 5.000 pacients andorrans es visiten a Catalunya, l’acord dóna «força jurídica» a l’intercanvi de professionals i pacients, i introdueix «les dimensions normals d’exigència de qualitat» que hi ha d’haver en aquest àmbit. Rodríguez va assegurar que l’acord és l’evolució normal de la cooperació transfronterera que mantenen Catalunya i Andorra, i que servirà per definir aspectes com ara què és una cartera de serveis o l’intercanvi d’historials mèdics. Pel seu cantó, Geli va recordar que les 2.000 persones de l’Alt Urgell que treballen a Andorra es beneficiaran del conveni per l’intercanvi d’historials mèdics.

Ja fora de l’acord, la consellera va assenyalar la possibilitat que el Banc de Sang i Teixits de Catalunya sigui també, en un futur, el d’Andorra.

pdf3.jpg