El Govern va ensenyar la porta de sortida al cap de la UPB, Jordi Pons

Autor:
Font:
Publicat el: 16 de Novembre de 2007

el Periodic 

Enric Guinart

Darrere de la dimissió de l’excap de la Unitat de Prevenció de Blanqueig (UPB), Jordi Pons, sembla que hi ha alguna cosa més que una decisió personal.

Així, segons les fonts consultades, el Govern va mostrar la porta de sortida al fins al moment màxim responsable de la UPB. En aquesta línia, les fonts expliquen que el Consell de Ministres va donar el vistiplau a la sortida de Pons després de conèixer el contingut de l’esborrany de l’informe del Moneyval (òrgan que depèn del Consell d’Europa i que controla les polítiques de lluita contra el blanqueig dels països europeus que no formen part del Grup d’Acció Financera Internacional, com és el cas d’Andorra), que no deixa en bon lloc la tasca desenvolupada per l’ens en qüestió. Igualment, les mateixes fonts indiquen que en aquest text el Moneyval constata deficiències en el control del diner brut per part d’Andorra.

Fer la seva banda, Pons va assegurar ahir que desconeixia les intencions de l’Executiu i va insistir que era una decisió que feia molt temps que meditava: «Ningú no m’ha dit de cessar-me, això és una decisió que he pres jo i que ja feia temps que tenia sobre la taula». A la vegada, l’excap de la UPB també va voler deixar clar: «Els que parlen del tema de l’avaluació com a mitja per fer-me fora hauran de fer fora primer els ministres i després els òrgans de justícia, la Policia, l’INAF i l’ABA». I va argumentar: «Jo no puc redactar el Codi Penal i no puc signar un conveni internacional». A més, Pons va matisar que «el Moneyval va venir a fer una avaluació l’any 2005 i fins al 2007 ha plogut molt, però ells el que fan és una foto d’aquell moment. S’han fet moltes coses que no queden reflectides a l’informe».

NOMBROSES MANCANCES// Precisament, el president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va preguntar ahir a l’Executiu durant la sessió ordinària del Consell General sobre l’esborrany del Moneyval, així com sobre la dimissió de Pons. Bartumeu va denunciar que en aquest text es detecten «nombroses mancances» i «una absència de col·laboració entre la UPB i l’INAF», cosa que «ha provocat la dimissió forçada de Pons». Per la seva banda, el ministre de Finances, Ferran Mirapeix, va dir que l’Executiu encara no ha rebut l’informe definitiu del Moneyval i que «en cap moment el Govern no l’ha guardat [l’esborrany] sota clau». A més, Mirapeix hi va afegir que l’informe que va fer l’any passat el Fons Monetari Internacional sobre Andorra destaca que «hi ha col·laboració entre l’INAF i la UPB».

pdf.jpg