La galeria tècnica del túnel d’Envalira, que ha de permetre evacuar les persones en cas d’un eventual accident, estarà enllestida l’abril de l’any vinent, és a dir, quatre mesos més tard del que s’havia previst inicialment.
Els motius d’aquest retard són, d’una banda, les mateixes característiques del terreny, més complicat del que semblava en un principi, i, de l’altra, el conflicte amb el Comú d’Encamp per l’abocament de terres en terrenys comunals. Així ho va explicar el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, en la visita d’obres que va fer ahir al matí. Barcia també va interessar-se per l’estat dels treballs a Soldeu i va anunciar la construcció d’una nova rotonda a la CG-2, just a la sortida nord del poble, que s’inclourà en el pressupost de l’Estat per al 2011.
La galeria tècnica es construeix, bàsicament, per donar compliment a tres objectius ben diferenciats: en primer lloc, garantir l’evacuació de persones de l’interior del túnel d’Envalira; servir de pas per a les línies de mitjana i alta tensió de Feda i, finalment, donar pas a la línies internacionals d’Andorra Telecom. Aquests usos són els que expliquen el repartiment dels costos: dels 21,637 milions d’euros que costa la nova infraestructura, Feda en pagarà el 50%; el Govern, el 35% i Andorra Telecom, el 15% restant.
Un cop acabada l’obra, l’empresa concessionària del túnel, la societat Túnel d’Envalira SA, assumirà la conservació i el manteniment de l’obra. En un principi, tal com va assenyalar Barcia, «això no ha de repercutir en el preu del peatge del túnel, un preu que s’apuja en funció de l’IPC, també d’Espanya i França».
La nova galeria té una longitud total de 3.507 metres, dels quals 2.931 són el túnel paral.lel de serveis, amb una amplada de 4metres i una alçada de 4,32 metres, 282 metres són de galeries de connexió amb el túnel d’Envalira, 49 metres són de falsos túnels i 245 metres de vial exterior. La infraestructura inclou nou galeries per a vianants i dos per vehicles d’emergència.
Pel que fa a la comunicació del túnel amb el Pas de la Casa, el titular d’Ordenament Territorial va assegurar que l’enllaç està garantit i que, abans de final d’any, el ministeri es decantarà per un dels dos projectes que estan damunt la taula: una rotonda o un gir elevat. En tot aquest procés d’anàlisi de les solucions tècniques per a l’enllaç, Barcia va confirmar que l’Executiu està en converses amb el Comú d’Encamp i el seu cònsol,Miquel Alís.
En canvi, el que de moment no s’ha estudiat, encara que la concessionària del túnel ho havia plantejat, és la instal.lació d’una àrea de servei a la sortida del túnel. Val a dir que les previsions inicials, quan es va planejar la concessió del túnel d’Envalira, eren de 6.000 vehicles diaris, mentre que la realitat, avui per avui, és que la circulació per aquesta infraestructura és de poc més de 1.000 vehicles.
TENSIONS AMB EL COMÚ / L’abocament de runa procedent de les excavacions de la galeria tècnica van ser motius de tensió entre el Comú d’Encamp i l’anterior Executiu. El cònsol encampadà, Miquel Alís, va demanar reiteradament la dimissió de l’aleshores ministre d’Ordenament Territorial, Xavier Jordana, per donar permís a aquests abocaments.
Segons Barcia, aquestes discrepàncies, que van arribar als tribunals, són un dels motius que expliquen el retard de quatre mesos en l’acabament de les obres. Així mateix, els responsables de tirar endavant el projecte constructiu han hagut de resoldre dificultats geotècniques, provocades per les característiques pròpies del terreny.
El ministre va visitar també les obres d’eixamplament de la Carretera General 2 al seu pas per Soldeu. Allà va avançar que el pressupost de l’any vinent inclourà una partida per construir una rotonda a la sortida nord del poble.