Els treballs de la galeria de serveis del túnel d’Envalira es retardaran 4 mesos

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 1 de Setembre de 2010

La galeria de serveis i d’evacuació del túnel d’Envalira estarà enllestida el mes d’abril del 2011, amb quatre mesos de retard respecte a les previsions inicials, segons va explicar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, durant l’última visita d’obres de la sèrie començada a finals de juliol.

L’obra costarà en total 21,64 milions, mentre que l’empresa concessionària n’assumirà les despeses de manteniment. No obstant, el ministre va avançar que aquest fet no suposarà un sobrecost en les tarifes del peatge.

El titular d’Ordenament Territorial va apuntar que el retard en els treballs, que van començar el juliol del 2008, no és imputable a l’empresa constructora, sinó als problemes que hi va haver amb els dipòsits de terres i a complicacions tècniques en la perforació del túnel. Sobre aquesta qüestió, el ministeri va informar que “la mala qualitat geotècnica del massís ha provocat la utilització de sosteniments pesants en el 60% dels metres excavats, de manera que l’excavació de la galeria i de les galeries d’interconnexió es va allargar fins al 18 de març d’aquest any”.

El projecte consisteix en una galeria de serveis connectada amb onze galeries transversals amb el túnel principal d’Envalira, que disposarà dels equips i les instal·lacions necessaris per millorar la seguretat dels usuaris. En aquest sentit, el ministre va recordar que la nova infraestructura, a més de canalitzar dues canonades d’aigua i els serveis de FEDA i d’Andorra Telecom, quedarà integrada al centre de control del túnel, adaptant-se així a les normatives internacionals.

Pel que fa als costos de l’obra, Barcia va recordar que el Govern n’ha assumit el 35%, mentre que FEDA es fa càrrec de la meitat de les despeses i Andorra Telecom pagarà el 15%. Un cop acabada l’obra, la societat Tunel d’Envalira SA n’assumirà l’explotació i el manteniment. Tot i així, el ministre va assegurar que aquest fet “no suposarà un increment del cost” de la tarifa del peatge.

La longitud total del projecte és de 3,5 quilòmetres, dels quals 2,9 corresponen a la galeria de serveis. Aquesta té 4 metres d’amplada i 4,32 d’alçada al punt més alt, amb una superfície mitjana d’uns 18,2 metres quadrats, que permetran el pas de vianants i de vehicles petits. Així mateix, les onze galeries d’interconnexió amb el túnel d’Envalira –dues de les quals són aptes per al pas de vehicles– el dotaran de vies d’evacuació cada 250 metres.

Accés directe al Pas

D’altra banda, el ministre va confirmar que el túnel d’Envalira comptarà amb un accés directe al Pas de la Casa i va informar que en aquests moments s’avalua dues possibilitats: la construcció d’una rotonda o bé d’un gir elevat a la sortida del túnel. Sobre aquesta qüestió, Barcia va afirmar: “Abans de fi d’any estimarem quina és la millor opció i calcularem en quant temps es pot fer.” Pel que fa a la construcció d’una àrea de serveis, el ministre va apuntar que de moment no s’ha estudiat i que en tot cas es deixarà per més endavant.

pdf3.jpg