El Pas tindrà enllaç amb el túnel

Autor: D. MORENO
Font: diari d'andorra
Publicat el: 1 de Setembre de 2010

El Govern farà l’enllaç directe des del túnel d’Envalira fins al Pas de la Casa que fa anys que reclamen el comú d’Encamp i els veïns. El ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, va comentar que s’està parlant amb la corporació encampadana per acordar quin és el projecte més convenient.

I és que hi ha dues opcions: o una rotonda a la sortida nord del túnel que permeti anar cap al poble o bé un pas per sota de l’actual viaducte. La concessionària de l’equipament està treballant amb el comú en aquesta qüestió i, segons van comentar des de la societat, a mitjan setembre està previst mantenir una trobada amb el Govern per presentar- los les dues alternatives i decidir quina és la millor perquè no calgui passar per territori francés per entrar al Pas de la Casa des del túnel. L’executiu hauria de decidir llavors si inclou l’obra en el projecte de pressupost de l’exercici 2011. En tot cas, el que el responsable d’Ordenament Territorial va assegurar és que aquest enllaç es tirarà endavant, tot recordant que ja estava previst en el projecte inicial de l’equipament. Al final, però, no es va executar.

El ministre Barcia va acabar ahir les visites d’obra que ha realitzat setmanalment durant el mes d’agost i va acudir a la galeria tècnica d’evacuació i serveis paral ·lela al túnel d’Envalira. Inicialment l’obra havia d’acabar el proper mes de desembre però l’entrega s’ha retardat quatre mesos perquè, segons va indicar el ministre, el terreny que s’ha hagut d’excavar ha presentat algunes complicacions tècniques i també perquè el conflicte que es va generar pel dipòsit de terres en l’anterior legislatura entre el Govern i el comú (i que va acabar els tribunals) va contribuir-hi.

EVACUACIÓ I SERVEIS

El cost de la galeria ascendeix a 21,6 milions d’euros i l’assumeixen entre FEDA, Andorra Telecom i el Govern. Qui carrega la major part (un 50%) és la companyia hidroelèctrica, mentre que l’executiu en paga el 35% i Andorra Telecom, un 15%. La concessionària del túnel haurà d’encarregar-se després de l’explotació i el manteniment.

Inicialment el túnel no es va construir amb galeria d’evacuació ja que la normativa tampoc no ho requeria. De fet, i atès el pas actual de vehicles per la infraestructura (mil i escaig diaris, segons el ministre) tampoc no seria necessària. Però el fet que FEDA necessités una via per fer passar les línies de mitjana i alta tensió va motivar l’obra, que consta de 3,5 quilòmetres amb 11 punts de connexió amb el túnel per permetre les evacuacions. Dos d’aquestes vies, segons la informació facilitada, estaran habilitades pel pas de vehicles d’emergència.

ROTONDA A SOLDEU

Gerard Barcia també va visitar les obres d’eixamplament de la car – retera que es duen a terme a l’entrada de Soldeu. Els treballs, a més, permetran construir una voravia en una zona que no en tenia malgrat ser un punt de pas freqüent de vianants. Els treballs s’han d’acabar al març però l’objectiu és que per a la temporada d’hivern, que omple el poble de turistes, ja estiguin prou avançats perquè la voravia sigui operativa. Tanmateix, el responsable d’Ordenament va anunciar que el pressupost del 2011 inclourà una partida per a una rotonda a la sortida de Soldeu. I és que ara mateix els vehicles que volen fer mitja volta estan obligats a anar fins a Grau Roig.

pdf3.jpg