La 27a Universitat d’Estiu d’Andorra ja està en marxa. El tret de sortida de les vuit ponències el va donar la biòloga i presidenta de l’esdeveniment, Josefina Castellví. Durant la seva exposició, Castellví va defensar el paper decisiu dels oceans de cara el manteniment de l’equilibri del planeta i de la seva vida, ja que “són el fenomen de transport energètic solar que permet homogeneïtzar totes les parts del planeta”.
Segons Castellví, la tasca dels oceans pot veure’s afectada per les modificacions de temperatura, tot i que no és l’acció humana l’única responsable del canvi climàtic, sinó que es tracta “d’una proporció impossible de concretar entre la pròpia natura i l’acció humana”. Tot i això, la biòloga va recordar que “de canvis climàtics, n’hi ha hagut milers al llarg de la història del planeta”, evitant transmetre així una imatge de catastrofisme.
A banda de destacar el protagonisme dels oceans, Castellví va exposar durant la ponència diversos exemples per demostrar la saviesa del planeta Terra, que permet mantenir l’existència de vida. La biòloga catalana va definir aquest treball com “una lliçó que ens dóna la Terra als éssers humans”.
UNA EDICIÓ FEMENINA La ponència de Castellví va estar precedida per les paraules inaugurals del cap de Govern, Jaume Bartumeu. En el seu discurs, Bartumeu va destacar el contingut “altament femení” d’aquesta edició i va valorar la tasca feta per la biòloga durant la seva trajectòria, tenint en compte “la dificultat que han tingut les dones per entrar en la divulgació de la ciència”. A part d’alabar Castellví, el cap de Govern va definir la composició dels ponents com a “estimulant” i va agrair la presència dels assistents que ahir van omplir el Centre de Congressos de la capital.
Més de 200 persones van escoltar ahir les ponències de Castellví i del neurobiòleg francès Jean-Pierre Changeux, una vuitantena de les quals s’havien inscrit prèviament per tal d’obtenir el certificat d’assistència. Es tracta de xifres superiors a les de l’any passat, en què la Universitat va celebrar-se a Sant Julià. Precisament la possibilitat d’augmentar l’afluència de persones a la Universitat d’Estiu ha estat un dels motius que ha portat el Govern a canviar l’ubicació. El cònsol de Sant Julià, Josep Pintat, havia mostrat el seu desacord pel canvi de seu. Bartumeu va referir-s’hi durant la inauguració d’ahir, en què va agrair al Comú lauredià «haver acollit la universitat mentre duraven les obres al Centre de Congressos»