Suspesa la Setmana de caça de l’isard

Autor: d. moreno
Font: diari d'andorra
Publicat el: 26 d'Agost de 2010

El consell de ministres va acordar ahir suspendre la tradicional Setmana de caça de l’isard, atesos els informes desfavorables dels tècnics del ministeri de Medi Ambient. Ho va anunciar el titular de la cartera, Vicenç Alay, en la roda de premsa posterior a la reunió de ministres.

El recompte mostra la important mortalitat que ha causat el pestivirus en la població d’isards. A més, hi ha hagut un descens considerable de cabrits. Si normalment representen el 20% de la cabana, enguany són un 8,4% aproximadament. Aquesta disminució de cries podria haver-se agreujat si enguany s’abatien més adults, va precisar el ministre. Per tant, “la lògica” passava per suspendre enguany la cita cinegètica perquè l’espècie es pugui recuperar. El ministre va dir que “ho lamentem perquè no celebrar la Setmana de caça significa que hi ha un problema de salut a la cabana”.

Andorra té ara mateix una població de 555 isards, quan l’any passat eren 939. La caiguda, del 40,89%, ha estat generalitzada en els vedats i fora d’aquests. Únicament ha millorat les xifres el vedat de Ransol (amb un increment de prop del 27%). L’afectació de la mortalitat pel pestivirus ha estat especialment important en el vedat de caça d’Enclar (s’han perdut un 58,3% d’exemplars respecte de l’any passat). Els isards d’aquesta zona protegida queden, però, exclosos del pla de caça. Els animals que en realitat es tenen en compte són 382 (els que sumen la resta de vedats i els que estan a fora). El descens d’aquesta xifra respecte a la del 2009 és del 27%. Unes xifres prou contundents perquè s’hagi valorat la necessitat de suspendre la tradicional cita que aplega centenars de caçadors a la muntanya durant el setembre.

LA COL·LABORACIÓ

El ministre va agrair la bona predisposició dels caçadors i que avalin la suspensió. Com va publicar ahir el Diari, una gran majoria del col·lectiu apostava per no celebrar enguany la setmana. Els dies vinents se’ls retornarà l’import de les inscripcions. Tanmateix, Alay va revelar que ja al juliol s’havia comunicat a la Generalitat el problema de salut que patia la cabana d’isards i s’havia sol·licitat la seva col·laboració, tot recordant que el Principat havia tingut una actitud solidària el 2005 i el 2006, quan Catalunya patia el problema. El màxim responsable de Medi Ambient va manifestar que tenia constància que les administracions havien reduït considerablement les captures en les zones limítrofes amb Andorra, tant a la banda catalana com també a la francesa.

ELS PRECEDENTS

L’any 2005 el Govern va escurçar la setmana atès el problema que patia Catalunya amb la mortífera patologia que afectava la població d’isards i l’any següent la decisió va anar més enllà i la setmana es va suspendre. Des de llavors la cabana no ha parat de créixer fins arribar, l’any passat, a xifres rècord des de l’any 2006 (com mostren els gràfics). La irrupció del pestivirus ha trencat aquest ritme ascendent. Vicenç Alay va manifestar que confia que la mesura presa tingui efectes positius i que “l’any que ve la cabana sigui suficient”.

pdf3.jpg