El Govern suspèn la Setmana de l’Isard per la davallada del 41% de la cabana

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 26 d'Agost de 2010

El Consell de Ministres celebrat ahir va acordar la suspensió de la Setmana de l’Isard «per aquest any» i el retorn de les inscripcions als caçadors. La mesura es justifica per la important reducció –del 40,89%– de la cabana, afectada pel pestivirus.

De fet, la població d’isards comptabilitzada és de 555 caps, i la que es tindria en compte pel pla de caça és de 382. La mesura ha estat entesa per bona part del col·lectiu caçador, segons va explicar el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, que va rebre una carta de la Federació de Caçadors en la qual es formulava una acceptació formal de la mesura.

La cabana s’ha reduït a les diferents zones excepte al vedat de Ransol, on enguany se’n van comptar 63, un 27% més que l’any 2009. Al vedat d’Enclar és on més ha disminuït la població. S’hi van recomptar 173 exemplars, xifra que suposa una davallada del 58,3%. Als vedats de Sorteny i Xixerella la població va disminuir en un 32% i un 23,25% respectivament. Al terreny cinegètic comú, que és on en condicions normals es podria caçar, la reducció ha estat del 36,3%.

A aquesta davallada s’hi ha de sumar el fet que la població jove representa el 8,4%, quan en condicions normals hauria de ser el 20%, segons va comentar el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay. Així, va exposar que tirant endavant la Setmana de l’Isard «estaríem comprometent la població de cabrits de l’any vinent».

Amb la suspensió enguany, i suposant que la pestivirosi remetrà, «l’any vinent hi hauria una cabana suficient», segons el ministre, que va voler deixar clar que la decisió de suspendre a setmana de l’isard «no és política». En aquest sentit, Alay va assegurar que el Govern lamenta haver hagut de prendre aquesta decisió en un «doble sentit»: per la caça i perquè representa un problema de salut de la cabana.

El Govern també s’ha posat en contacte amb les administracions veïnes demanant col·laboració en aquest àmbit. Segons va comentar Alay, tant Catalunya com França tenen la intenció de reduir molt les captures als seus territoris. Així, s’ha prohibit la caça a la vall d’Ós i a la Cerdanya i hi ha una previsió de caça del 4% a la Vall Ferrera. Per la part francesa, tampoc es realitzaran captures a les valls d’Auzat-Vicdessos, a l’Arieja, ni als Pirineus Orientals.

pdf3.jpg