Volem afegir que si bé és clar que tots els fenòmens estudiats han pogut contribuir al col.lapse de les torretes, la nostra opinió és que els efectes que més hi han contribuït han estat el bloqueig dels girs que s’havien de produir a l’extrem de l’estructura, si el recolzament hagués estat articulat, girs que estan coartats per l’extensió longitudinal de les torretes. Aquesta coacció fa que el repartiment de les sol.licitacions no hagi estat uniforme”.
Aquesta és una de les conclusions principals del segon accident que es va produir al túnel dels Dos Valires el 29 de maig passat, que va consistir en un descens del costat nord del viaducte atirantat –estructura E-1– d’aquest enllaç, segons es desprèn de l’informe elaborat per la Direcció Facultativa de l’obra a què ha tingut accés el PERIÒDIC D’ANDORRA. En aquest sentit, els enginyers de la Direcció d’Obra afegeixen que l’esmentat “repartiment de càrregues no uniforme” es va produir per dues raons: en primer lloc pels girs coartats durant la construcció del tram davanter, a partir del moment en què l’extrem posterior quedés recolzat a les dues últimes torretes; i també pels girs coartats deguts a la temperatura diferencial, per l’assolellada de la cara superior del tauler i ombra a la cara inferior, “que pensem que va ser el detonant del col.lapse, perquè aquell dia es va produir una forta insolació i una gran variació de les temperatures extremes”, afegeixen.
A la vegada, en l’informe que van presentar al Govern a principi d’aquest mes, la Direcció d’Obra valida el programa d’acabament dels treballs d’aquesta infraestructura proposat per l’UTE constructora Dragados – Treballs Públics Armengol – Dragasa, aconsellant la urgència d’efectuar els treballs de recuperació de la geometria de l’estructura E-1. També indiquen que tots els estudis complementaris aportats per l’UTE constructora “corroboren el parer ja exposat anteriorment per aquesta Direcció d’Obra, tant pel que fa a les obres més urgents d’estintolament, ja efectuades, com a les urgents de recuperació geomètrica i com la validesa estructural de l’obra feta”.
LA HISTÒRIA DELS FETS
Des del 29 de maig passat, data en què es va produir l’incident en qüestió, tant l’UTE constructora com l’UTE de Direcció Facultativa van presentar al Ministeri d’Ordenament Territorial diverses demandes d’actuacions acompanyades dels respectius informes, algunes amb caire d’urgència i d’altres també necessàries per evitar la degradació progressiva d’aquesta estructura. Immediatament després de l’accident, el Govern va donar l’ordre d’aturada general de les obres.
Al cap d’uns dies, amb més coneixement de les causes i conseqüències de l’incident i una vegada analitzats els documents rebuts, l’Executiu va autoritzar la continuació de la Fase 3 de l’obra, els accessos a la boca est, i es va acordar posposar sine die la data d’inici de la Fase 4, instal.lacions, que el Govern havia adjudicat unes setmanes abans.
Posteriorment, el Govern va comunicar a mitjan juny a l’UTE Suport – Carlos Fernandez Casado l’autorització de l’execució dels treballs urgents d’assegurament del tauler de l’estructura E-1. Aquests treballs consistien en l’estintolament del costat nord del viaducte atirantat –estructura E-1– i l’ancoratge dels carros d’avançament, i ja van ser executats segons el programa autoritzat. Posteriorment, segons les fonts consultades, a final de juliol l’Executiu va rebre de l’UTE constructora dues cartes en què adjuntaven diversos informes. (Continuació dels treballs per a la finalització de l’obra de juliol 2010, document redactat per l’UTE constructora; Descenso en el extremo norte de la estructura E-1, document redactat també per l’UTE constructora; i Posibles causas del incidente del día 29-05-2010 en la estructura E-1, document redactat per FHECOR Ingenieros Consultores i Schlaich Bergermann und Partner.
LES CARTES DE L’UTE / En la primera de les cartes esmentades, a què també ha tingut accés aquest rota- tiu, l’UTE indicava que «un cop s’ha acreditat que no existeix causa tècni- ca que qüestioni les condicions de seguretat a l’obra que van motivar- ne la paralització el dia 30 de maig passat, ni cap altra circumstància que n’impedeixi l’execució normal, els informem, que en compliment del contracte que ens uneix i per tal d’evitar danys i perjudicis a l’obra, a aquest contractista o a tercers, en els propers dies encetarem, excepte en el cas de tenir ordre oficial en con- tra, les actuacions descrites en el present document fins a la conclu- sió de les obres pendents en els ter- mes previstos en el nostre contacte». La segona carta comunica que «es confirma que l’estructura no ha so- fert cap dany de consideració, i per tant és perfectament recuperable».
A partir de les cartes en qüestió i els informes adjunts de l’UTE contructora, així com l’informe de l’UTE de direcció facultativa, a principi d’aquest mes el Govern va acordar un pla d’actuació que tenia com a base l’autorització a l’UTE constructora –sota la supervisió permanent de la Direcció Facultativa i empreses de control de qualitat– per a l’inici immediat dels treballs de recuperació geomètrica del costat nord de l’estuctura del viaducte atirantat – estructura E-1– i l’autorització de la represa de les obres no estructurals complementàries d’acabament de les estructures E-3, E-4, E-5 i E-6 i treballs complementaris de l’entorn que no estiguin a la zona d’influència de l’estructura E-1 i E-2.
D’altra banda, si les obres efectuades durant els treballs de recuperació geomètrica, que segons el programa han de durar dos mesos i mig, donen el resultat previst i no es detecta cap problema estructural, tot seguit s’autoritzarà l’UTE constructora a finalitzar les dovelles estructurals pendents del costat sud.
PENDENTS DE LA BATLLIA / Una vegada la Batllia retiri el precinte de la zona de l’estructura E-2 –on va succeïr l’accident mortal del novembre de l’any passat– i autoritzi la represa dels treballs, es preveu que el Govern procedeixi a l’execució d’aquesta estructura segons el programa presentat per l’empresa (l’UTE constructora ha previst el mes d’octubre com a data d’inici de la represa dels treballs, i el mes de juliol del 2011 com a data d’acabament).
DICTAMEN TÈCNIC INDEPENDENT / D’altra banda, segons les fonts consultades, els tècnics d’Ordenament Territorial aconsellen que el Govern encarregui un dictamen a un tècnic o empresa especialitzats independents dels actors que han intervinguda en aquesta obra, de manera que, a part d’examinar el projecte redactat pels projectistes, validi la diagnosi, patologia i teràpia que es recullen en els diversos informes que s’han rebut dels agents que intervenen, «redactats per ells mateixos o per empreses a les que han contractat». El document hauria d’estar fet abans de cloure les obres, perquè si se’n desprèn alguna observació que pugui millorar la seguretat de l’obra s’hauria de procedir a la seva execució i a donar la conformitat final abans d’efectuar la prova de càrrega i la posada en servei.