El Govern decideix suspendre la caça de l’isard per l’aparició del pestivirus

Autor: m. s. c.
Font: bon dia
Publicat el: 26 d'Agost de 2010

El Govern ha decidit suspendre aquest any la Setmana de caça de l’isard. Ho ha fet seguint un informe elaborat pel ministeri de Medi Ambient que, tal com va avançar el BONDIA, des­aconsella autoritzar un pla de caça sobre terreny cinegètic per la circulació del pestivirus.

Tal com ha indicat el titular del ministeri de Medi Ambient, Vicenç Alay, la pestivirosi ha tingut efectes importants en la cabana d’isards d’Andorra.

Així, ha recordat que el vedat on s’ha registrat una reducció més dràstica ha estat el d’Enclar, on s’ha recomptat el 58,3% menys d’exemplars. La cabana també s’ha reduït al vedat de Xixerella, un 23%, i al vedat de Sorteny, on s’ha registrat una caiguda del 32%. L’únic vedat on ha augmentat la població ha estat el de Ransol, on s’ha recomptat el 26,9% més d’exemplars. A més, també hi ha hagut una caiguda dels isards que es troben en terreny cinegètic comú, que han disminuït el 36,27%.

Això fa que la cabana total del Principat s’hagi reduït el 40,89% respecte de l’any passat. Així, si el 2009 hi havia 939 efectius, aquest any se n’ha recomptat 555. La cabana registra un volum similar al de  l’any 2001, quan es van detectar 566 isards. Durant el període en què es va detectar un brot de pestivirus a Catalunya, la cabana estava formada per 670 exemplars, l’any 2005, i per 815, el 2006.

Un altre aspecte a tenir en compte és la caiguda de la població de cabrits. Segons l’informe fet pels tècnics de Medi Ambient, durant el recompte només se n’ha trobat el 8,4% quan en una situació normal se n’hauria d’haver registrat el 20%. Tal com ha explicat Alay, aquesta és una mostra de la baixa fertilitat de la població d’isards i és un element que fa preveure una reducció dels exemplars adults de cara als anys vinents. Davant d’aquestes dades, el ministre ha defensat que suspendre la setmana de l’isard és una qüestió de “lògica”, ja que en el cas de celebrar-la igualment hi hauria una “disminució important dels exemplars i es comprometria els cabrits per l’any que ve”.

Al mateix temps, el ministre s’ha mostrat esperançat respecte de l’efectivitat d’aquesta mesura. En aquest sentit, ha indicat que no autoritzar la setmana de l’isard hauria de permetre disposar d’una cabana suficient l’any que ve. Arribat aquest moment, es podria autoritzar un pla de caça. En tot cas, caldrà veure com evoluciona la població.

Tot i així, el ministre de Medi Ambient ha assegurat que lamentava la decisió presa aquest dimecres pel consell de ministres. D’una banda perquè els caçadors no podran celebrar la setmana de  caça de l’isard tal com marca la tradició, i de l’altra, perquè els recomptes indiquen que hi ha un problema de salut a la cabana d’isards.

ELS CAÇADORS HO ACCEPTEN
Tal com ha indicat Alay, la Federació de Caça i Pesca va fer arribar una carta al Govern. En la missiva, l’entitat accepta la supressió de la Setmana de caça de l’isard. Per aquest motiu, el ministre ha agraït a la federació la voluntat de seguir les recomanacions de Medi Ambient. Al mateix temps, ha reconegut la col·laboració que ha ofert l’ens durant aquest temps, que ha permès contrastar dades i opinions.

Alay també ha assegurat que no hi haurà cap problema per als caçadors que ja s’havien apuntat per participar en la setmana de l’isard d’aquest any. Segons va explicar, ara es retornaran les inscripcions. Segons les fonts consultades, aquest any s’hi han inscrit 472 caçadors, una seixantena menys que l’any passat. Una tercera part eren partidaris de caçar.

Catalunya i França reduiran dràsticament els plans de caça de l’isard als territoris limítrofs amb el Principat

La caça de l’isard es veurà molt reduïda a tot el massís pirinenc. Per afrontar la situació que viu la cabana d’Andorra, el ministeri de Medi Ambient ha demanat col·laboració a Catalunya perquè es disminueixi les captures en aquest territori. Així, l’executiu espera que la Generalitat li correspongui, tal com va passar fa quatre anys. L’any 2006, el Govern català va sol·licitar la suspensió de la setmana de l’isard després de detectar un brot de pestivirus al seu territori. La mateixa petició s’ha fet a França, que també restringirà la caça de l’isard.

Tal com ha explicat Alay, Catalunya preveu reduir els plans de caça a les zones limítrofes amb Andorra, com són la vall d’Ós i a la Cerdanya. En aquests dos indrets no es permetrà la captura d’isards. D’altra banda, a la vall Ferrera s’ha fixat la previsió de caçar un 4% dels exemplars. Pel que fa a la frontera nord, les autoritats franceses no permetran fer captures en una part del territori de l’Arièja. A més, la caça també estarà molt restringida als massissos del Carlit i de Campcardós.

El ministre de Medi Ambient ha recordat que els isards no coneixen fronteres i que es desplacen d’una banda a l’altra. Això fa que a l’hora de fer plans de caça sigui necessari tenir en compte els territoris dels estats veïns.

pdf3.jpg