Sense més ensurts als Dos Valires

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 25 d'Agost de 2010

De la mateixa manera que el mes de gener el PERIÒDIC D’ANDORRA va avançar en exclusiva el contingut de l’informe elaborat per l’empresa Bureau Veritas Infraestructures on s’analitzava l’estat en què es trobaven els treballs corresponents a la fase 2 del túnel dels Dos Valires (accessos a la boca oest), on es va produir l’accident mortal del novembre de l’any passat i on s’assenyalaven les possibles causes de l’incident, en l’edició d’avui oferim als lectors les conclusions dels estudis elaborats tant per l’UTE constructora com per la Direcció Facultativa de l’obra sobre el segon accident, que es va produir al mateix túnel el 29 de maig passat, que va consistir en un descens del costat nord del viaducte atirantat –estructura E-1– d’aquest enllaç.

En aquest informe, la Direcció d’Obra valida el programa d’acabament dels treballs d’aquesta infraestructura proposat per l’UTE constructora Dragados – Treballs Públics Armengol – Dragasa, aconsellant la urgència d’efectuar els treballs de recuperació de la geometria de l’estructura E-1. També remarquen que tots els estudis complementaris aportats per l’UTE constructora «corroboren el parer ja exposat anteriorment per aquesta Direcció d’Obra, tant pel que fa a les obres més urgents d’estintolament, ja efectuades, com a les urgents de recuperació geomètrica i com a la validesa estructural de l’obra feta». Els diversos estudis presentats per l’UTE constructora deixen ben clar que no existeix causa tècnica que qüestioni les condicions de seguretat a l’obra que van motivar-ne la paralització el 30 de maig passat, ni cap altra circumstància que n’impedeixi l’execució normal, atès que «es confirma que l’estructura no ha sofert cap dany de consideració, i per tant és perfectament recuperable».

En espera que la Batllia depuri les responsabilitats per l’accident mortal del novembre passat i que aixequi el precinte de l’estructura 2 on es va esdevenir el fatídic succés, els informes corresponents al segon incident s’han de rebre amb satisfacció però amb cautela. Amb optimisme perquè se’n desprèn que l’estructura ha sofert danys menors que es poden reparar amb un breu espai de temps, i això permetrà avançar en els treballs d’una obra molt necessària per al país. Amb prudència perquè el primer estudi de Bureau Veritas validava la continuïtat dels treballs perquè «l’aspecte de les obres és correcte» i malgrat aquest dictamen, uns mesos més tard el túnel va tornar a cedir.

Si bé en cap cas dubtem del contingut dels informes elaborats per l’UTE constructora, s’han de posar sobre la taula tots els instruments que garanteixin que no tindrem cap més ensurt.

pdf3.jpg