El mòdul de menors de la presó es posarà en marxa a la tardor

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 25 d'Agost de 2010

El nou mòdul de menors del Centre Penitenciari serà funcional el mes vinent, quan es donarà per finalitzada la segona fase de les obres que s’han dut a terme a la presó. No obstant això, la posada en marxa de les instal.lacions serà progressiva, de manera que a la tardor només s’equiparan i moblaran sis de les deu cel.les que s’han construït.

La decisió d’habilitar el mòdul per fases, presa conjuntament pel Ministeri d’Interior i la direcció del centre, ve motivada per les restriccions pressupostàries i l’escassa demanda –ara per ara, només hi ha dos reclusos menors d’edat a la Comella.

El ministre d’Interior, Víctor Naudi, i el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, van fer ahir una visita a les obres del Centre Penitenciari de la Comella. La primera fase, amb un cost total de 714.251 euros, va finalitzar el mes d’abril passat i va consistir en treballs d’enderroc, moviment de terres i construcció de fonaments, estructura i coberta de l’edifici.

A partir d’aquí, es va iniciar la segona fase dels treballs, amb un cost total de 2,04 milions d’euros. En aquest cas, es tractava de construir tota l’estructura interior (paviments i divisòries), col.locar el paviment i instal.lar l’electricitat, l’aigua i les infraestructures de telecomunicacions. La segona fase havia d’acabarse el juliol, però el retard en els treballs estructurals va implicar, al seu torn, un retard d’un mes i mig en la construcció de l’estructura interna.

ESTÀNDARDS INTERNACIONALS / Segons el ministre Naudi, «el mòdul de menors s’ha dissenyat tenint en compte els estàndards internacionals». Per aquest motiu, a banda de les cel.les, s’han construït dos apartaments, que han de permetre que els familiars dels menors puguin arribar a passar-hi unes hores i, fins i tot, un cap de setmana. Això sí, aquesta possibilitat depèn en última instància de la decisió del batlle i del règim en què es trobi el menor. «Aquest sistema s’està implantant perquè s’ha vist que és molt important que els joves no trenquin el vincle amb la família, sobretot de cara al futur», va dir Naudi.

A més dels apartaments, el mòdul té un total de deu cel.les, amb capacitat per a 19 reclusos, perquè una està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda i és individual, i sis cel.les més per a reclusos en règim obert, és a dir, que només passen la nit a la presó.

pdf3.jpg