Mòdul de menors a la tardor

Autor: d. moreno
Font: diari d'andorra
Publicat el: 25 d'Agost de 2010

La disponibilitat pressupostària és minsa. I, a més, el ministeri d’Interior entén que les necessitats actuals tampoc no requereixen disposar d’un mòdul de menors condicionat al cent per cent. Per tots dos factors inicialment només es condicionaran sis cel·les de les deu que té el centre i estaran enllestides a la tardor.

La zona destinada per als presos en règim de semillibertat (els que només han d’acudir a la Comella a passar la nit) també s’habilitarà més endavant, en funció del que doni de si el pressupost del Govern per al 2011. I quedarà per al 2012 la posada en funcionament dels dos apartaments que inclou el mòdul perquè els interns menors d’edat puguin conviure amb les seves famílies, i així no perdre els lligams, en estades, per exemple, de cap de setmana.

El ministre d’Interior, Víctor Naudi, va visitar ahir el centre amb el màxim responsable d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, que continua amb les visites setmanals a les obres que l’administració té en marxa arreu del territori. L’obra del mòdul de menors (que ha tingut un cost total de 2,76 milions i ha dut a terme l’empresa Empub) s’acabarà en uns dies. Els treballs han comportat, a més, que l’entrada al centre penitenciari canviï d’ubicació. S’ha fet una recepció comuna als dos espais (el mòdul de menors i la presó convencional) però amb entrades diferenciades. En l’espai de l’anterior zona d’accés s’habilitaran despatxos i, a més, servirà com a punt d’entrada per al personal de la presó. Aquesta zona continua en obres.

DOS INTERNS

Víctor Naudi va informar que ara mateix hi ha dos menors reclusos al centre penitenciari. El ministeri entén que condicionar sis cel·les inicialment és suficient per “donar servei als dos joves que tenim actualment al centre i per fer front a qualsevol altra eventualitat”. Naudi va insistir que “la necessitat urgent d’equipat tot el mòdul ara mateix no hi és”. En total el centre disposa de deu cel·les amb capacitat per a dinou interns (una és individual i està adaptada a persones amb discapacitat). Hi ha també sis cel·les amb capacitat per a trenta persones (adults i menors) en règim de semillibertat, dos apartaments, un gimnàs, una biblioteca, un menjador, un pati exterior i aules per a formació i tallers. Tot plegat s’anirà equipant i posant en funcionament “de manera gradual”.

Tampoc no es contractarà nou personal. “Per funcionar al cent per cent seria necessari disposar de més personal, però d’aquesta manera el que fem és una reorganització”, va indicar Naudi. Al seu torn, Gerard Barcia va manifestar que “s’ha realitzat una obra de gran qualitat per als menors”.

pdf3.jpg