El mòdul de menors del centre penitenciari començarà a funcionar a partir de la tardor

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 25 d'Agost de 2010

El Ministeri d’Interior i el Centre Penitenciari han previst que el nou mòdul per a menors pugui entrar en funcionament de manera gradual a partir de la tardor. Les obres estan acabades, segons el ministre, Víctor Naudi, i ara cal equipar els espais.

De moment, es prepararan sis de les deu cel·les construïdes ja que actualment, «per sort», només hi ha dos menors privats de llibertat, i a poc a poc s’aniran habilitant les altres cel·les, incloent les sis que està previst que acullin interns en règim de semillibertat i els dos apartaments adaptats perquè els menors puguin passar alguns caps de setmana amb les respectives famílies. Segons Naudi, el fet de compartir hores amb els familiars «és un mètode que s’està implantant per afavorir la reinserció dels menors». Es tracta de no trencar el vincle, un fet «important pel futur dels joves.

Les obres han tingut un cost total de 2,7 milions d’euros, i estava previst que s’entreguessin al juliol passat, malgrat que «s’han fet canvis que justifiquen el retard», va assegurar el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Bàrcia. El principal canvi és que ara interns i funcionaris entraran per portes diferents, i tant menors com adults faran servir el mateix accés, cosa que facilita el control i el funcionament i millorarà les condicions d’uns i altres, segons Naudi. Així, amb els mateixos efectius es podrà donar un millor servei.

El mòdul de menors tindrà una capacitat per acollir una vintena de reclusos en règim complet i una trentena en semillibertat. A més, disposarà, a part dels dos apartaments, de tres locutoris per mantenir les reunions amb familiars i advocats, una sala taller, dues aules, gimnàs, biblioteca, sala polivalent, etcètera. Així doncs, es tracta d’una obra de «gran qualitat» que fa del centre penitenciari una instal·lació moderna i que compleix les recomanacions internacionals en aquest àmbit.

Seu de la Justícia

El Ministeri d’Ordenament Territorial preveu que les obres de la futura Seu de la Justícia comencin l’any vinent, tot i que Bàrcia reconeix que «fins abans de Nadal no tindrem l’esbós definitiu» del projecte de l’obra. El ministre va explicar-ho durant la visita a les obres de les instal·lacions comunals als entorns de la nova Seu del Consell General que està fent el Govern com a contrapartida a la cessió del terreny d’uns 2.600 metres quadrats al Prat del Rull per construir- hi la nova Seu de la Justícia. Pel que fa als equipaments comunals, Bàrcia va explicar que «excepcionalment» els treballs podrien estar enllestits al segon semestre del 2011, tot i que les previsions marcaven el 2012 per l’entrega de l’obra. El titular d’Ordenament Territorial va explicar que havien trobat un subsòl menys dur del que es preveia i per tant van tenir menys dificultats. Aquest nou espai comunal estarà format per dues places públiques i uns locals a les plantes baixes dels edificis annexos. Les obres tenen un cost de 18,7 milions d’euros. El Comú de la capital podrà construir un edifici per sobre d’un dels locals, que dibuixarà una ala lateral a la zona, si té disponibilitat pressupostària per fer-ho.

pdf3.jpg