Queda assegurada la zona de l’allau d’Arinsal amb 600 para-allaus a l’Avier de Percanela

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 18 d'Agost de 2010

El ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Bàrcia, va manifestar que «es pot donar per assegurada la zona» de l’allau d’Arinsal, que va baixar pel riu de les Fonts l’any 1986, després que s’acabi la instal·lació de 600 paraallaus a l’Avier de Percanela.

A la zona també es compta amb un sistema per provocar allaus controlades mitjançant el gàzex, que causa explosions controlades que permeten purgar l’allau en capçalera. En total són tres quilòmetres no lineals de paraallaus de tipus vela, que representa la zona de para- allaus «més important que s’ha fet mai a Andorra ».

La col·locació de les tanques, que tenen capacitat per immobilitzar gruixos de fins a 3,5 metres de neu, s’acabarà a finals d’aquest mes. El cost d’aquesta obra és de prop de dos milions d’euros, va informar Bàrcia.

Aquests sistemes de protecció contra les allaus són dels anomenats actius, que eviten la davallada de neu. Però no són els únics que s’estan habilitant a Andorra. A la zona d’Arcalís s’està construint una protecció passiva, com un túnel que permet que l’allau baixi per sobre de la carretera. Aquesta obra protegirà uns 120 metres de la carretera que arriba a Arcalís, una de les zones amb més risc d’allaus del país. Està previst que s’acabi a l’agost del 2012, i el cost serà de poc més d’un milió d’euros.

pdf3.jpg