El Govern està a l’espera que el Tribunal d’Estrasburg es pronunciï sobre el cas de la depuradora d’Anyós, pel qual l’empresa adjudicatària de la construcció de la primera fase, que va resultar ser «no funcional», per «manca de càlcul o de disseny», hauria de pagar 1,8 milions d’euros com a sanció.
Però si els magistrats tarden molt a manifestarse en aquesta qüestió, el Govern prendrà una «decisió ferma» aviat, a la tardor, per fer efectiva l’execució de la sentència dels tribunals andorrans. De fet, serà un dels temes que es posaran damunt la taula en un dels primers consells de ministres, si no el primer, que s’ha de celebrar dimecres vinent. Així ho van explicar ahir els ministres d’Ordenament Territorial i de Medi Ambient, Gerard Bàrcia i Vicenç Alay respectivament, durant una visita a les instal·lacions de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) nordoccidental.
Les obres ja s’han acabat i la depuradora funciona a «ple rendiment», segons va comentar Alay. L’estació té capacitat per tractar l’aigua residual de 40.000 persones, que torna al medi amb uns alts nivells de qualitat, per sobre del que marca la normativa.
El cost total, comptant la primera construcció, ha estat d’uns 14 milions d’euros, segons va informar Bàrcia, que es desglossen en 3,5 milions la primera fase, i 8,4 milions l’ampliació, als quals cal sumar dos milions més pels acabaments i embelliments, reclamats pels veïns: les basses de decantació i tractament estan cobertes i l’aire que surt de l’estació està completament desodoritzat. En aquest sentit, el ministre de Medi Ambient va reiterar el seu compromís de «no escatimar esforços » perquè la depuradora funcioni amb normalitat sense causar molèsties als veïns.