El Govern preveu executar la sentència de la depuradora d’Anyós a la tardor si no arriba abans la resolució del Tribunal d’Estrasburg. El titular de Medi Ambient, Vicenç Alay, va explicar ahir, en una visita a les instal·lacions, que el consell de ministres es reunirà després de les vacances d’estiu per abordar la qüestió.
Serà llavors quan es fixarà el termini perquè la unió temporal d’empreses (UTE) conformada per les empreses Saur-Vallnet pagui la sanció de més d’1,8 milions d’euros interposada pel Govern el 23 d’agost del 2007 i confirmada posteriorment per la justícia andorrana.
Després que els tribunals del país van desestimar els recursos presentats per l’UTE, aquesta va elevar el cas a Estrasburg, al·legant que la manca de capacitat del primer projecte que es va desenvolupar a Anyós va ser un error de l’administració a l’hora de decidir la dimensió de la instal·lació. No obstant això, Vicenç Alay va recordar ahir que “es va acordar que si es demorava molt s’executaria la sentència”, cosa que, d’altra banda, ha reiterat el grup parlamentari Andorra pel Canvi (ApC) al Consell General.
La sentència, dictada en primera instància per la Batllia el setembre del 2008, va confirmar la sanció per valor de més d’1,8 milions d’euros, en concepte dels perjudicis soferts per l’incompliment de contracte i com a compensació de les despeses d’auditoria, explotació i reparació de la depuradora derivades de l’abandonament de la planta per part de l’empresa, segons va al·legar l’executiu.
10,4 milions d’euros
El ministre de Medi Ambient va aprofitar la visita per fer públiques les xifres exactes de les obres fetes a l’estació depuradora d’Anyós. Més enllà dels 3,5 milions invertits en el primer projecte, l’executiu s’ha gastat un total de 10,4 milions d’euros. D’aquests, 8,4 milions s’han invertit en el projecte i en la realització de les adaptacions i ampliacions de l’estació, mentre que els 2 milions restants corresponen als treballs per millorar la integració i reduir els impactes.
Pel que fa als treballs d’adaptació i ampliació de les instal·lacions, les xifres facilitades per l’executiu reflecteixen que l’import inicial, adjudicat el 19 de juliol del 2007, va ser de 7,1 milions, mentre que el cost total de les ampliacions proposades ha estat d’1,3 milions ‒el 17,9% de l’import inicial‒, dels quals s’ha adjudicat 308.319 euros.
Alay fa un balanç positiu del funcionament de les noves instal·lacions però admet que encara hi ha queixes
El ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, va fer ahir un primer balanç molt positiu del funcionament de l’estació depuradora d’aigües residuals nord-occidental, en el marc de la visita amb els mitjans i el ministeri d’Ordenament Territorial. “Des de fa dos o tres mesos tractem les aigües amb uns resultats molt favorables”, va apuntar Alay, que va assegurar que l’aigua que surt de la depuradora “és millor que la que passa pel riu actualment”.
El titular de Medi Ambient va assegurar que el projecte de la instal·lació compleix tant les directives europees com el reglament de control de les aigües residuals i de protecció de les aigües superficials. Així, la instal·lació té capacitat per tractar 2.000 quilos per dia de demanda bioquímica d’oxigen a cinc dies (DBO5) en temps sec, que equival a una població de fins a 33.000 persones, mentre que en temps de pluja és capaç de tractar fins a 1.000 metres cúbics per hora d’aigües residuals. El ministre va afegir que els resultats obtinguts per la instal·lació donen “satisfacció absoluta” a les expectatives de tractament definides per la normativa europea (91/271/CE), ja que el rendiment d’eliminació de DBO5 arriba al 96,7%, mentre que els requisits europeus “se situen al voltant del 90%”.
Alay va admetre que, malgrat les millores que s’ha introduït amb l’ampliació del projecte inicial, segueixen arribant algunes queixes de la població, “ja que costa d’entendre i sempre hi ha una certa reticència”. No obstant, el ministre va recordar que el Govern ha invertit 2 milions per millorar la integració, reduir l’impacte i garantir que no s’emeti cap mena d’olor procedent dels tancs reactors i decantadors. En aquest sentit, Alay va assenyalar que el tanc disposa d’una coberta, mentre que “en altres condicions hauria anat obert”. Pel que fa als recursos, el titular de Medi Ambient es va limitar a constatar que “n’hi ha hagut alguns que s’han resolt, mentre que d’altres estan pendents”.