El Govern preveu executar a la tardor la sanció d’1,8 milions que, en el seu dia, es va imposar a l’UTE Saur-Vallnet, responsable de la construcció de la primera fase de la depuradora d’Anyós, pels greus defectes que presentava la instal·lació. Així ho van avançar els ministres d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, i de Medi Ambient, Vicenç Alay, després de realitzar una visita a la planta, que segons va assegurar el polític massanenc està funcionant “a ple rendiment” i sense generar males olors que puguin ocasionar molèsties als veïns més propers.
Al setembre de l’any passat, el Tribunal Superior va emetre la sentència on donava la raó al Govern i desestimava el recurs contra la multa fet per les companyies. La resolució era ferma i, per tant, l’executiu podia reclamar els diners de seguida, tot i que l’UTE acudís al Constitucional, que també va refusar els seus arguments. Llavors, Saur-Vallnet va portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans.
“Abans de l’estiu, hi va haver una xerrada a Govern sobre el tema. Estem esperant que Estrasburg es manifesti, però també vam acordar que si es demorava molt, prendríem una decisió en ferm i executaríem immediatament la sentència”, va explicar Alay. De la seva banda, el seu company de gabinet va deixar clar que aquesta espera no s’allargarà gaire temps més. “Si no resol amb una certa celeritat, és possible que durant la tardor es doni compliment”, va assegurar Barcia.
La multa parteix d’una decisió de l’anterior Govern, en què s’imposava una indemnització d’1.587.976,34 euros pels defectes de construcció i per l’abandonament de la gestió i 241.042,89 en concepte de despeses d’auditoria i de reparació. L’UTE admet part de la responsabilitat per l’elecció d’un sistema de decantació inadequat, però entén que des de l’executiu hi va haver una mala elaboració del projecte.
Bon funcionament
Durant la visita, Alay va recordar que, com a conseqüència de “la insuficiència” de la primera instal·lació es va haver d’ampliar la depuradora, aprofitant la construcció inicial, “per fer el pretractament de l’aigua”. El ministre va assegurar que “té capacitat per abastar 40.000 persones” i va garantir que “la capacitat de depuració està als nivells més alts dels que diu la normativa”.
ULTIMEN A ARINSAL LA BARRERA ANTIALLAUS MÉS LLARGA DEL PAÍS
Quarta setmana de visita de Gerard Barcia a les diferents obres que s’estan duent a terme al país. Ahir, la ruta –en aquest cas en autocar– va centrar-se a les parròquies d’Ordino i la Massana, i especialment, en els treballs que s’estan realitzant per millorar la protecció contra els allaus. En aquest sentit, s’espera que a finals de mes o, com a molt tard, durant la primera setmana de setembre, estigui finalitzada la instal·lació de la xarxa de barreres a l’Avier de la Percanela, d’Arinsal, la “més important d’aquest estil que s’ha fet mai a Andorra”.
El ministre va recordar que aquesta protecció servirà per donar màxima seguretat a una zona molt perillosa, on es va produir una important allau el 1996. En total, la barrera serà d’uns tres quilòmetres no lineals i estarà formada per fins a 600 elements, 400 dels quals ja s’han col·locat. La resta es preveu que pujaran amb helicòpter els propers dies. El cost de les obres és d’1,9 milions d’euros.
D’altra banda, el Govern espera que el 2012 estigui acabada la galeria de protecció que s’està construint a la general 3, poc abans d’arribar a Arcalís, treballs que s’han adjudicat per poc més d’un milió d’euros. Molt més aviat, el mes vinent, estarà enllestit el nou pont dels Agrells, a Pal, una obra pendent, segons Barcia, des dels aiguats del 1982.