El túnel Dos Valires començarà a funcionar a principis del 2012

Autor: Gabriel Pérez
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 11 d'Agost de 2010

Entre el primer i el segon trimestre del 2012. Aquesta és la nova previsió amb la qual treballa el Govern per posar en funcionament el túnel dels Dos Valires després que s’autoritzés la represa de les obres a les estructures no afectades ni per l’accident mortal del novembre ni per l’esfondrament del maig. L’executiu confia que a la propera tardor la Batllia decretarà l’aixecament del precinte a la zona del primer sinistre.

Seria llavors quan també es podrà reiniciar la construcció d’aquesta part del futur viaducte, que ha d’enllaçar la boca oest de la infraestructura amb la carretera general 3. En cas de complir-se el termini, el túnel s’acabaria gairebé un any més tard de la data prevista en inici (juny del 2011).

Així ho va explicar ahir Gerard Bàrcia, durant la visita que va fer a la zona. De fet, el ministre d’Ordenament Territorial va indicar que l’UTE responsable del pont ja tenia el permís per treballar, però l’activitat era gairebé nul·la en coincidir amb les vacances de la construcció. El polític canillenc va apuntar que “tenim el màxim interès que l’obra s’acabi al més aviat millor i, per tant, demanem la màxima celeritat”.

Des del ministeri, es va defensar la decisió d’autoritzar les obres a l’estructura 1, l’enllaç entre el túnel i la rotonda, que va patir al maig un esfondrament, tot i que encara no es disposen dels informes pericials encarregats en el seu moment. “El pont ha quedat en una situació anòmala i, si això s’allarga, es viciarà i pot ser irrecuperable”, va comentar Bàrcia, que va recordar que, en una primera fase, s’aixecarà de nou aquesta part del viaducte i, després, s’encarregarà una auditoria externa per comprovar la solidesa de la construcció.

Un informe de garanties
El ministre va apuntar que, a diferència de l’informe fet per l’empresa belga Bureau Veritas, en aquesta ocasió “serà el Govern i no l’UTE qui el demanarà directament”. El cost inicialment l’assumirà l’Estat però es preveu repercutir posteriorment en el cost de l’obra. El polític no va voler avançar l’auditora escollida i es va limitar a apuntar que “vindrà del costat francès”. D’aquesta forma, l’executiu confia a tenir un informe de garanties, que arribaria abans de Nadal, per poder autoritzar la resta de treballs.

El compliment del nou termini depèn, lògicament, del final del precinte judicial. Un cop arribi la decisió de la Batllia, s’estima que la finalització d’aquesta part de l’estructura trigaria “com a màxim un any”. Bàrcia va explicar que la quarta fase de l’infraestructura –els acabats i els serveis de l’interior del túnel– ja està adjudicada però s’ha retardat el seu inici “per coordinar” amb la finalització del viaducte massanenc.

Dels 140 milions d’euros de cost del túnel dels Dos Valires, l’Estat ja va pagar 70 per la primera fase. El 2012, s’haurà d’afrontar la resta. Bàrcia va indicar que, tal com es vol fer amb el vial de Sant Julià, la intenció passa per demanar un crèdit a vint anys.

EL PONT DEL PESSEBRE REORGANITZARÀ EL TRÀNSIT A LA ZONA

El futur vial que enllaçarà el car­rer Viladomat amb l’avinguda del Pessebre, a Escaldes, obra que s’espera que estigui enllestida el proper octubre, permetrà reorganitzar tot el trànsit a la zona. Així, un dels principals canvis serà la desaparició de la rotonda actual, coneguda com la de l’hospital, ja que el nou car­rer, juntament amb Pessebre, Viladomat i l’avinguda Fiter i Rossell passaran a fer aquesta funció de distribució de la circulació.

La infraestructura es finalitzarà amb uns cinc mesos de retard ja que, a demanda del comú d’Escaldes i del ministeri de Cultura, s’ha construït un accés per a vianants cap al pont romànic dels Escalls. El cost final dels treballs serà d’uns 1,3 milions d’euros.

D’altra banda, la nova rotonda de la carretera general a la sortida d’Escaldes estarà finalitzada a inicis del 2011. En el futur, es preveu la construcció d’una desviació cap a la zona del col·legi Sant Ermengol, tot i que Gerard Bàrcia va avançar que aquesta actuació “no és ara per ara una prioritat”. El ministre també va visitar les obres del col·lector d’aigües residuals del Valira del Nord.

pdf3.jpg