El Govern preveu que el Dos Valires entri en funcionament la primera meitat del 2012

Autor:
Font: més andorra
Publicat el: 11 d'Agost de 2010

El Govern preveu que el túnel dels Dos Valires entri en funcionament entre el primer i el segon trimestre del 2012, comptant  que la Batllia aixequi el precinte de l’estructura E2, afectada per l’accident del 7 de novembre passat –en el qual van morir cinc operaris–, aquesta tardor, segons va explicar el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Bàrcia, durant la visita de les obres de connexió de la boca oest del túnel, a la Massana.

Divendres passat, el Consell de Ministres ja va autoritzar la represa de les obres per «resituar» el tauler de l’estructura E1 que es va esfondrar al maig passat per evitar que «agafi vicis de forma que després siguin irrecuperables ». Igualment, està ja a mans de  les empreses adjudicatàries continuar els treballs no estructurals a la resta d’estructures, que són independents de les accidentades. Un cop tornat a l’estat inicial l’E1, es procedirà a acabar les dovelles entre el pont i els túnels.

Després, abans d’autoritzar les proves de càrrega, el Govern encarregarà un nou estudi tècnic per comprovar que no hi ha res malmès a una empresa externa, que vindrà «del cantó nord», segons va anunciar el ministre. Aquests estudis els pagarà l’Executiu per assegurar que és un informe totalment independent. Llavors, si els resultats són els esperats, es procedirà a fer la prova de càrrega. «El Govern té el màxim interès que les obres s’acabin com més aviat millor », va manifestar Bàrcia per justificar la represa dels treballs contra el que s’havia dit en el seu moment de no reprendre’ls fins tenir els diversos informes que asseguressin que l’obra s’havia fet correctament i s’haguessin depurat les responsabilitats, a més de per evitar danys en l’estructura que avui per avui està en una posició «anòmala».

Amb tot, l’acabament de la infraestructura patirà un retard evident de gairebé un any, sempre que la Batllia autoritzi els treballs a l’estructura sinistrada, ja que les previsions inicials establien la data de mitjans del 2011 per enllestir-la. En relació al finançament de l’obra, el ministre d’Ordenament Territorial va recordar que el pressupost total era de 140 milions d’euros, la meitat dels quals –corresponent a la perforació de la muntanya– ja es van fer efectius. L’altra meitat es pagarà pel mètode alemany, al fer efectiva l’entrega de l’obra, pel que el Govern haurà de demanar un crèdit bancari a tornar en un termini de 20 anys, com també està  previst fer per fer front al pagament de les fases ja en execució del vial de Sant Julià de Lòria.

pdf3.jpg