El Govern espera obrir el túnel dels Dos Valires al trànsit a principis del 2012

Autor: Marià Miño
Font: Bon Dia
Publicat el: 11 d'Agost de 2010

El Govern estima que l’acabament de les obres del túnel dels Dos Valires s’allargarà entre mig any i nou mesos més del previst inicialment. El ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, va apuntar ahir que la infraestructura podria ser funcional “a principis del 2012”, per entrar en funcionament el primer trimestre del mateix any, mentre que el termini inicial era el juny de l’any vinent. No obstant, l’executiu basa aquestes previsions en el fet que la Batllia autoritzi aquesta mateixa tardor la represa dels treballs a l’estructura 2, afectada per l’accident mortal del novembre de l’any passat.

Després que l’últim consell de ministres va aixecar la suspensió de la resta de l’obra, Barcia va exposar ahir el procés previst fins a la fi dels treballs. Segons el ministre, la prioritat és començar les obres de recuperació geomètrica del costat nord de l’estructura del viaducte. Es tracta de l’estructura 1, que va patir els efectes de l’incident del mes de maig passat. Barcia va argumentar que la urgència d’aquesta actuació és perquè “el pont està en una posició anòmala, de manera que poden quedar malmesos el formigó i l’estructura de ferro, ja que si es viciés el dia que es volgués posar al seu lloc probablement no seria possible”.

Un cop acabats aquests treballs, que haurien de durar dos mesos i mig si no es detecta cap problema estructural, s’autoritzarà l’UTE constructora a acabar les dovelles pendents del costat sud. Així mateix, les obres estructurals que no són a la zona d’influència de les dues estructures afectades pels incidents es reprendran entre finals d’agost i principis de setembre, segons va informar el titular d’Ordenament Territorial.

Quan la Batllia hagi retirat el precinte de la zona de l’estructura 2 i autoritzi la represa dels treballs, el Govern permetrà l’execució d’aquesta part, mentre que posteriorment es realitzaran els treballs d’acabament no estructurals de l’E-1, així com les obres complementàries del seu entorn.

Així mateix, el Govern preveu tenir enllestit abans de Nadal l’informe extern, que ha estat sol·licitat a una empresa francesa i servirà per poder millorar la seguretat de la infraestructura i per donar-hi conformitat final abans de fer la prova de càrrega. Barcia va apuntar que l’executiu se’n farà càrrec econòmicament i que posteriorment repercutirà la xifra en el cost total de l’obra.

Nou crèdit a vint anys
Pel que fa al pagament de l’obra, el ministre d’Ordenament Territorial va informar ahir que el Govern haurà de demanar un crèdit d’uns 70 milions d’euros a vint anys per fer els pagaments pendents un cop concloguin els treballs. En aquest sentit, Barcia va explicar que, d’acord amb les previsions inicials, el túnel dels Dos Valires costarà en total 140 milions d’euros, i actualment ja se n’ha pagat la meitat per fer front al procés de perforació.

El vial entre l’avinguda del Pessebre i Josep Viladomat estarà enllestit entre el setembre i l’octubre
El vial que ha d’enllaçar l’avinguda del Pessebre i el carrer Josep Viladomat estarà enllestit entre finals de setembre i principis d’octubre, cinc mesos després del previst inicialment. Segons va explicar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, el cost final també s’incrementarà, passant dels 1,19 milions inicials a 1,3 milions, després que el ministeri de Cultura i el Comú d’Escaldes-Engordany demanessin que s’inclogués un accés al pont antic que hi ha per sota de l’estructura. La infraestructura servirà per eliminar la rotonda de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ja que farà la funció de canvi de sentit. 

Pel que fa al pla de sanejament dels col·lectors generals d’aigües residuals del riu Valira del Nord, que va des del pont Pla fins a l’entorn del pont del carrer Josep Viladomat, el titular d’Ordenament Territorial va explicar que l’acabament d’aquestes obres, que van començar fa poc, es preveu per al juny del 2012 i els treballs costaran 1,26 milions d’euros.

La visita del ministre, que va començar al nou vial que s’està construint a Escaldes-Engordany, va transcórrer també per la rotonda que s’està construint a la carretera general 3, a la sortida de la parròquia. L’obra, que es va adjudicar per un període de vint mesos, hauria d’estar enllestida entre el gener i el febrer de l’any vinent, per un cost de 3,55 milions d’euros. En referència a aquesta nova infraestructura, Barcia va afirmar que de moment només servirà perquè la gent no hagi d’anar fins a Sispony a fer el canvi de sentit, tot i que a llarg termini hi ha prevista la construcció d’un vial cap a Sant Ermengol. 

La Batllia desestima la demanda de nul·litat
La batlle que instrueix el cas de l’accident mortal al túnel dels Dos Valires ha desestimat la demanda de nul·litat del procés judicial del sinistre que va ser interposada per una de les parts. A més a més, la batlle també ha rebutjat l’altra demanda de recusació dels tres pèrits judicials per presumptes vinculacions d’un d’ells amb membres de Dragados i de la direcció facultativa de l’obra, segons van confirmar ahir fonts coneixedores del cas.

En el primer aute, la batlle considera que les preguntes que es van fer eren en qualitat de testimonis, i no d’acusació, com interpreta la defensa d’una de les empreses vinculades en el procés judicial. En un segon aute també es desestima la recusació del pèrit judicial Michel Paul Virlogeux i dels altres dos pèrits que han dut a terme els interrogatoris, ja que la batlle considera que els experts han estat parts neutrals en els interrogatoris als testimonis.

pdf3.jpg