Si hi ha una idea que va aparèixer tant en el discurs del cap de Govern, Jaume Bartumeu, com en el del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, aquesta va ser la de la importància institucional dels coprínceps, com a garants de la permanència, la continuïtat i la independència d’Andorra.
Aquestes paraules, de fet, van aparèixer en les al.locucions de tots dos mandataris, que també van subratllar l’equilibri que ha sabut mantenir el Principat amb relació als dos estats veïns.
Bartumeu, en les paraules que va adreçar als ciutadans des de la tarima ubicada a la plaça del Poble, va destacar que la visita «reforça la nostra unitat nacional a l’entorn de la figura dels coprínceps». En aquest sentit, el cap de l’Executiu va referirse a l’article 43 de la Constitució, que «ens recorda que els coprínceps –institució sorgida dels Pariatges i de la seva evolució històrica– són, a títol personal i exclusiu, el bisbe d’Urgell i el president de la República francesa. La vostra presència avui aquí esdevé, així, símbol i garantia de la permanència i la continuïtat d’Andorra, així com de la seva independència». Bartumeu va afirmar, així mateix, que la visita «és també una demostració de la nostra ferma voluntat de mantenir l’esperit paritari en les tradicionals relacions d’equilibri amb els estats veïns».
Pel seu cantó, Sarkozy va fer elogi dels andorrans, que «han sabut protegir la seva unitat, sense perdre mai les arrels, tot acollint diferents poblacions, dins d’un país obert a tres llengües: el català, el francès i l’espanyol». En el discurs adreçat als ciutadans, Sarkozy va destacar la fermesa del caràcter andorrà i un tarannà que, segons ell, ha de pemetre que el Principat encari els reptes que planteja l’actual context de crisi i que obliguen a repensar el model econòmic del país.
Més enllà de reconèixer els avenços que ha fet Andorra en matèria fiscal, i que li han permès sortir de la llista de paradisos fiscals, Sarkozy va fer esment del model de turisme que ha desenvolupat el Principat i es va mostrar convençut de les potencialitats que té el país per obrir-se a «noves perspectives» de desenvolupament econòmic.
ESTRÈNYER ELS VINCLES / El copríncep francès va expressar igualment la voluntat d’estrènyer els lligams entre França i Andorra. Una major cooperació entre els dos països passaria, en la seva opinió, per desencallar qüestions com ara la delimitació de la frontera francoandorrana o l’autovia E-9.
Cap al final del discurs, Sarkozy es va referir a l’educació i al paper del sistema educatiu francès en la formació dels joves andorrans. Va recordar que «els centres francesos escolaritzen avui un terç dels infants del Principat» i va afirmar que aquesta dinàmica ha de perdurar a l’institut (al lycée), ja que «les universitats franceses estan disposades a acollir els joves andorrans¡ i a oferir–los la millor formació perquè ells, al seu torn, siguin capaços de desenvolupar el Principat amb el seu talent i creativitat». El mandatari va concloure la seva intervenció agraint la rebuda per part de la societat andorrana i, com no podia ser d’altra manera, amb un «visca Andorra», i en català.