Tres prioritats d’Educació per al 2011

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 31 de Juliol de 2010

La construcció de l’escola de primera ensenyança de Canillo i les ampliacions del centre Germans Riba a Ordino i del col·legi de primària d’Encamp. Aquestes són les tres prioritats del ministeri d’Educació amb vista al pressupost que ja s’està elaborant per a l’exercici del 2011.

La ministra Susanna Vela considera que qualsevol decisió sobre altres infraestructures, com ara les previstes a Sant Julià o Escaldes, han de quedar en espera dels nous estudis que s’han de fer sobre l’evolució de les necessitats escolars del país tenint en compte la conjuntura arran de la crisi econòmica.

La màxima responsable d’Educació valora de manera positiva poder disposar ja dels terrenys per a l’escola a Canillo, tot recordant que aquesta instal·lació és, ara per ara, la més urgent. “Per a l’any vinent, és prioritària”, afirma Vela, que justifica aquesta posició indicant que “és l’únic lloc on encara hi ha prefabricats i això no és acceptable”. A aquesta situació hi afegeix la inundació patida a l’actual centre de primària després del desbordament del riu Montaup.

De fet, la ministra es mostra encantada amb la parcel·la final –al costat del càmping Pla– cedida pel comú. “És un terreny molt maco i cèntric, com demanàvem, perquè els pares ho tinguin fàcil per portar els nens, i sense riscos naturals”, destaca. Fins i tot, assegura, creu que “hem guanyat” en relació amb la idea inicial de Sella, que “estava massa allunyat del poble”. Amb els terrenys ja disponibles, el proper pressupost comptarà amb una partida per al futur centre, que hauria d’estar enllestit de cara al curs 2014- 2015. “Poden passar tres o quatre anys, però més enllà d’aquest termini no es pot anar”, assegura la ministra, que xifra “entre tretze i quinze milions” el cost del projecte tenint en compte “les particularitats del terreny i els inconvenients que es puguin trobar”.

PREVISIÓ PER A ENCAMP I ORDINO

Els comptes que presentarà el ministeri per al 2011 també inclouran partides per a les ampliacions dels centres de secundària d’Ordino i del de primària a Encamp. En el primer cas, Vela entén que “és necessari” perquè “tant la de primera ensenyança francesa com l’andorrana han crescut molt”. El pla passa per aprofitar els terrenys del costat, que ja són del Govern, i per tant “no hi ha d’haver cap problema”. A les instal·lacions d’Encamp, tot i el projecte futur d’un nou edifici, es vol aprofitar l’actual per ubicar “de forma permanent” la cuina centralitzada, que aquesta tardor estarà provisionalment als prefabricats d’Ordino.

El ministeri es troba ara en espera dels estudis de futur per definir noves actuacions, com les de Sant Julià o Santa Coloma –on diverses classes es traslladaran a la tardor a la capital per manca d’espai–. “La planificació que teníem es va fer amb dades econòmiques, de població, de creixement, que ara han canviat i no són vàlides”, explica la ministra, que considera necessari saber on anem “a cinc o deu anys vista”.

pdf3.jpg