Govern i comuns aborden la unificació de les prestacions

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Juliol de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va reunir-se ahir amb els cònsols majors de les set parròquies, acompanyat pel ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, el d’Economia i Finances, Pere López, i el d’Interior, Víctor Naudi, per reprendre l’anàlisi de la Llei de delimitació de competències als comuns, una trobada en què es va incidir en la necessitat d’unificar les prestacions que els ciutadans reben de les diferents administracions.

Segons va informar el Govern, a la reunió es va continuar fent “el repàs de les 14 competències contemplades a la Llei de delimitació de competències als comuns”, centrant-se en “diversos plantejaments en temes relacionats amb la unificació de les prestacions que els ciutadans reben dels comuns”, amb la voluntat d’evitar les esmentades diferències. En aquest sentit, “el convenciment unànime és que cal canviar la situació actual”, segons el Govern. En finalitzar la sessió, el portaveu dels cònsols i cònsol de Canillo, Enric Casadevall, va explicar a l’ANA que abans de tornar a reunir-se amb el Govern, els mandataris comunals hauran d’unificar criteris sobre quines són les tasques que han de complir les corporacions.

En la reunió de cònsols prevista pel 7 de setembre, els mandataris comunals hauran de planificar els acords que posaran sobre la taula el el 14 de setembre en una nova reunió amb el Govern, comprovant que estan desenvolupant les seves competències, i “sobretot el que estan fent els comuns i no els toca i quants diners hi dediquen”, segons Casadevall. Les corporacions s’encar- reguen de serveis que, segons el parer dels cònsols, no estan obligats a prestar, com ara les ajudes al transport, a l’habitatge o a l’atur, tot i que, al mateix temps, “potser hi ha alguna cosa que hauríem de fer i no fem”. Entre les 14 obligacions que enumera la llei de delimitació de competències comunals, la més problemàtica és la catorzena, que segons Casadevall “és una porta oberta al fet que les competències que no estan definides les pugui dur a terme l’Administració central o les par- roquials”. A la reunió, cap dels cònsols va liderar la bandera del parroquialisme, tot i que Bartumeu i el representant d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, haurien estat ahir els que més van defensar la bandera dels valors nacionals, amb una estructura simplificada i sense confrontacions entre parròquies per criteris impositius.

AL SETEMBRE, MÉS / A la pròxima reunió Govern-cònsols del setembre, es continuarà analitzant la qüestió de la unificació de prestacions. Des- prés d’una primera fase de llistar i avançar en l’anàlisi de les 14 com- petències contemplades a la llei, vin- drà una segona «per determinar qui- nes lleis s’hauran de proposar als grups parlamentaris per modificar- les», segons va informar el Govern. Casadevall va assenyalar que un cop delimitades les competències, caldrà parlar de les transferències, un tema que s’haurà de tractar segurament en una altra reunió posterior a la prevista pel 14 de setembre.

pdf3.jpg