Sarkozy anima Andorra a seguir avançant en transparència fiscal

Autor: marc rodríguez
Font: el periódico
Publicat el: 30 de Juliol de 2010

Andorra va rebre ahir el seu copríncep, Nicolas Sarkozy, expectant però dolguda encara per la bronca rebuda l’any passat, quan el dirigent francès va amenaçar d’abdicar si el Principat no prenia mesures per deixar de ser paradís fiscal.

Ha passat poc més d’un any i Andorra no només ha fet passos impensables fa poc temps, sinó que ha firmat convenis amb més d’una desena de països per donar informació bancària prèvia petició quan hi hagi indicis de delicte.

Sarkozy, durant la seva primera i curta visita oficial al Principat –només va durar tres hores–, va felicitar Andorra pels «progressos» que l’han portat a abandonar la llista grisa de paradisos fiscals elaborada per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i va animar el Principat a seguir avançant en aquesta mateixa direcció.

En un acte solemne a la Casa de la Vall (Parlament andorrà), Sarkozy es va dirigir a les autoritats del Principat –encapçalades pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el president del Parlament, Josep Dalleres– per reiterar el seu «desig» que el país «subscrigui plenament les responsabilitats que siginfica ser a la comunitat internacional». I va llançar un missatge clar: «La competitivitat fiscal és una cosa que ningú pot retreure, però el frau fiscal són figues d’un altre paner».

LA UNIÓ EUROPEA / Sarkozy va allargar la mà a Andorra per a la negociació del conveni per evitar la doble imposició entre els dos països i, especialment, per al procés d’acostament a Europa que el Govern del Principat vol culminar amb un acord d’associació amb la UE. «Som els vostres amics», va recalcar. Bartumeu va ressaltar els esforços i el compromís d’Andorra per abandonar la classificació de paradís fiscal.

El president del Parlament, Josep Dalleres, no va tenir inconvenient a reconèixer en el seu discurs un sentiment compartit per molts andorrans. Dalleres va assegurar haver-se sentit irritat en un primer moment quan Sarkozy va amenaçar de deixar de ser copríncep. «Va ser la manera de fer-nos reaccionar», va dir ahir.

La visita es va prodigar en mostres de reconciliació institucional que molts ciutadans corrents i diversos sectors socials no compartien. El fet que la primera visita oficial de Sarkozy al Principat es ventilés en tres hores, sense temps òbviament per visitar cadascuna de les set parròquies que componen el país, també va ser objecte de comentaris i comparacions.

L’última vegada que Andorra va rebre un copríncep francès va ser el 1997. En aquella ocasió, la de Jacques Chirac va ser una visita més pausada i exhaustiva.

A més de parlar a les autoritats, Sarkozy es va dirigir també als andorrans en una al·locució a la plaça principal d’Andorra la Vella, davant de centenars de persones. Allà, Sarkozy es va declarar «orgullós» de ser copríncep.

CITA DE COPRÍNCEPS / Després de la trobada institucional, Sarkozy es va reunir amb el seu homòleg, el copríncep episcopal Joan-Enric Vives, a porta tancada durant un quart d’hora escàs. L’arquebisbe va mostrar la seva satisfacció «per l’esperit d’unitat, entesa i comunicació mútua» que es va establir i pel clima de «gran cordialitat».

pdf3.jpg