Bartumeu negociarà el pressupost amb la resolució d’ApC com a base

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 22 de Juliol de 2010

Ni el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ni el líder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, no van voler valorar les sensacions que els va deixar la trobada d’ahir a l’edifici administratiu per avaluar les línies mestres del proper pressupost amb vista a arribar a un acord. Però tots dos van transmetre optimisme.

Relatiu, si es vol. Però optimisme al cap i a la fi. Bartumeu va assegurar que “bona part” de les demandes que ApC va fer a través d’una proposta de resolució durant el debat d’orientació política s’integraran al projecte de llei de pressupost per al 2011. Aquesta decisió va ser tramesa ahir als tres consellers de la plataforma, que haurà de mantenir un nou contacte amb el responsable governamental a final d’agost. Nomen va preferir no fer consideracions. I sí constatacions. “Allò que no va acceptar el grup parlamentari socialdemòcrata sí que ho ha acceptat el cap de Govern”, va afirmar el parlamentari.

Bartumeu, que va estar acompanyat dels ministres d’Interior, Víctor Naudi, i de Medi Ambient i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, va lliurar als membres d’ApC (hi eren els tres consellers, el ja esmentat Eusebi Nomen i també Josep Maria Bringué i Òscar Encuentra) les directrius del pressupost que també han estat donades als directors de departament tal com la llei estableix. És un document amb línies molt simples i bàsiques. La setmana passada, el cap de Govern hauria demanat –i rebut– unes primeres pretensions d’ApC, sobre les quals, va dir Bartumeu, es va sol·licitar “una concreció més gran d’aquestes inquietuds”. Davant d’això, els parlamentaris “ens han remès a la proposta de resolució del 18 de juny”.

RESPOSTES

Bartumeu va assegurar que durant la trobada ja s’havien donat “algunes respostes” als seus interlocutors. Però que el compromís és respondre per escrit i punt per punt les peticions formulades en la proposta. La resposta escrita tindrà el beneplàcit tant del Govern com del grup parlamentari socialdemòcrata, segons va deixar clar un responsable governamental que va recordar que durant el debat d’orientació ja va dir que “acceptava l’enunciat general de la proposta”. Bartumeu va assegurar que en el projecte de pressupost s’hi reflectiran les demandes. “No tan sols serà possible, sinó que serà així. Una part sensiblement important del que es deia o del que es diu hi serà”, va assegurar el cap de l’executiu. Bartumeu va afirmar que està convençut que totes les parts, “des de la responsabilitat”, sabran trobar “els ponts i els acords necessaris”. Però, això no obstant, en cap cas, no pot fer pensar que el contingut íntegre de la proposta d’ApC serà recollida. “No es pot pretendre que el Govern accepti fil per randa, al cent per cent, tots els punts i totes les comes d’aquella proposta”.

De la seva banda, Eusebi Nomen es va mostrar satisfet que es vulgui treballar a partir de la proposta feta. Però no va anar més enllà després d’assegurar que s’havia d’anar a la reunió sense cap prejudici previ. ApC hauria demanat al Govern que sigui ell, un cop acceptat el document de la plataforma com a base, qui “posi la tripa” als cinc punts que figuraven en la proposta de resolució. Nomen ja va reconèixer que l’executiu disposa de més dades que no pas ApC per afinar algunes de les demandes fetes. I que caldrà veure en les properes setmanes cap a on avança el projecte de pressupost. I comprovar “què es pot incloure i què no”. Si el contingut fonamental de la proposta és respectat l’acord serà factible. “Això ja ho vam manifestar ben clar”, va dir Nomen.

pdf3.jpg