Bartumeu i Durao Barroso tracten la proposta d’acostament a la UE

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Juliol de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va mantenir ahir la seva primera trobada oficial amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, una reunió després de la qual Andorra va quedar una mica més a prop de la Unió Europea després que quedés confirmada la predisposició de totes dues parts d’arribar a un acord que estableixi un nou marc de relacions.

Concretament, Bartumeu va posar sobre la taula la proposta ampliada amb base al Tractat de Lisboa mitjançant la qual el Principat vol un acord d’associació que respecti les especificitats del microestat, mentre que Durao Barroso va sortir de la trobada satisfet per haver fet un pas important en el camí per establir «un nou marc per a les nostres relacions bilaterals amb el Principat d’Andorra».

El cap de Govern va afirmar a aquest rotatiu minuts després de la trobada d’alt nivell que de la reunió d’ahir en sortia «molt content» i «molt més tranquil» pel fet d’haver constatat «un nivell de positiva relació » amb la UE, després que el mateix Durao Barrosso agraís els esforços i compromisos d’Andorra en el seu camí cap a Europa. El president de la Comissió Europea així ho va manifestar, en afirmar el seu suport a una relació «més intensa» amb Andorra. És per això que, segons Durao Barroso, la voluntat d’Andorra, palesa a la proposta de Bartumeu, confirma «el seu desig d’un compromís més profund amb la UE» davant del qual va augurar progressos «en els pròxims mesos».

EL CONTINGUT DE LA SESSIÓ / Durant la reunió, el president de la comissió va felicitar Bartumeu per la seva elecció i també a Andorra «per la positiva evolució duta a terme en els darrers dotze mesos en l’àmbit de la transparència de l’activitat financera », tal com va afirmar el Govern en el comunicat de premsa. Bartumeu va recordar que l’acord signat amb la Comunitat Econòmica Europea el mes de juny del 1990 ha estat «una llarga i positiva experiència que reforça la credibilitat de la proposta actual» que «planteja anar més enllà en un procés gradual d’associació». El cap de Govern va situar aquesta voluntat de reforçar els lligams amb la UE en la declaració 3 de l’article 8 del Tractat de Lisboa, que assenyala que la Unió tindrà en compte la situació particular dels països de petita dimensió territorial amb els quals manté relacions específiques de proximitat.

«De manera general, Andorra vol aconseguir per als seus ciutadans la possibilitat de desplaçar-se, residir i treballar a la Unió Europea com si fossin ciutadans comunitaris», va manifestar Bartumeu, alhora que es vol aconseguir per a les empreses andorranes «la possibilitat d’operar lliurement a la Unió Europea». El cap de Govern va manifestar al representant europeu que en aquest àmbit Andorra «no pot assumir una reciprocitat absoluta, vistes les dimensions reduïdes i la seva història», tots els compromisos, motiu pel qual va sol.licitar «un tractament específic». Tots dos representants van fixar per al pròxim mes de setembre una reunió tècnica.

EL BON CAMÍ PER L’ACORD MONETARI / A la reunió també es va abordar la negociació d’un acord monetari per a l’encunyament de l’euro per part d’Andorra. Durao Barroso va recordar que la negociació, que es va iniciar a petició d’Andorra, s’està perllongant des de l’any 2004 i va demanar a Bartumeu que s’avanci en la introducció en la legislació andorrana de diverses directives comunitàries de l’àmbit financer.

Per la seva banda, Bartumeu va insistir, en la mateixa línia de la reunió celebrada també a Brussel.les el 9 de juliol amb el comissari Michel Barnier, en el fet que «Andorra necessita suport tècnic i un llarg temps transitori per adaptar la seva legislació», tot i manifestant que els principis de la declaració 3 de l’article 8 del Tractat de Lisboa també haurien de guiar la negociació de l’acord monetari. En aquest sentit, tal com ja es va coincidir amb el comissari Barnier, també hi ha prevista una nova reunió tècnica.

pdf3.jpg