El PS presenta esmenes a la totalitat al pressupost i a les lleis d’acompanyament

Autor:
Font:
Publicat el: 6 de Novembre de 2007

diaridandorra

Toni Solanelles/ Gabriel Pérez 

El president del grup del PS, Jaume Bartumeu, va assegurar que no tenia “el més mínim interès a retardar el debat”. El cap de l’oposició no va voler avançar els arguments que utilitzarà durant la sessió de debat, però sí va indicar que “estem en una confrontació de models de país i de com s’han de gestionar les finances públiques”.

“Hi ha prou coses perquè no hi estem d’acord”, hi va afegir el conseller Vicenç Alay, que va explicar que més enllà de l’esmena a la totalitat se n’han presentat 62 de parcials, que en haver-se allargat el termini podrien revisar-se. Alay no va voler avançar el sentit dels canvis parcials proposats, però sí que va assegurar que n’hi ha que van en la mateixa direcció d’altres anys. Per exemple, tot allò que fa referència a la regularització d’ingressos o a les transferències que les parapúbliques fan a les arques estatals. “Queden dues coses importants”, va recordar Alay amb referència a les lleis d’acompanyament. I hi va afegir que “el tema de les concessions és força més complex”. Bartumeu va avançar que el seu grup té la intenció de presentar esmenes a la totalitat també als dos darrers textos esmentats.

Qui podria no fer cap esmena serà el grup liberal, que avui estudiarà la situació un cop s’ha allargat el termini. Com a molt, “es pot arribar a presentar alguna esmena sense calat polític, però potser no se’n fa cap”, segons va advertir el vicepresident del grup parlamentari liberal, Jaume Serra. La màxima responsable del grup, Conxita Marsol, va sortir satisfeta de la reunió de la junta de presidents. “És prou important que no es repeteixi el que va succeir l’any passat. S’ha entès que el pressupost és necessari i que s’ha d’agilitzar el màxim possible”. La consellera confia de poder tirar endavant els comptes del 2008 amb els centristes, tal com s’ha fet en anys anteriors. “Sempre treballem amb la voluntat de tenir el seu suport. Entenem que el pressupost està en la mateixa línia, amb contenció de la despesa, de la contractació de funcionaris i és equilibrat, fins i tot amb superàvit.” Sobre el possible rebuig de l’Alternativa a les lleis d’acompanyament, Marsol es va mostrar sorpresa i va defensar els dos textos, “són necessàries perquè les grans infraestructures s’han de fer i és un sistema que funciona a altres països; no acceptar-ho és posar pals a les rodes”.

El president del grup centrista, Enric Tarrado, va confirmar la petició de pròrroga del termini de presentació d’esmenes per poder tenir uns quants dies per estudiar els comptes. “La meva intenció no és pas la de presentar una esmena a la totalitat”, va assegurar Tarrado, que va explicar que la voluntat és pactar amb els liberals que siguin acceptades algunes esmenes que consideren importants, i amb l’aprovació de les quals garantirien el suport al pressupost.

Els liberals volen tancar “aviat” la vacant a la junta electoral

En la junta de presidents d’ahir es van tractar altres temes a part de l’establiment de la data definitiva per a la sessió de Consell en què es debatrà el pressupost. Així, la presidenta del grup liberal, Conxita Marsol, va manifestar l’interès de la seva formació perquè Josep Ribera pugui jurar “al més aviat possible” el càrrec a la junta electoral en substitució de Carles Madero, que va dimitir en ser candidat de la candidatura conjunta del PLA i del CDA a Andorra la Vella. En aquest sentit, el líder del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, li va recordar que “és el seu partit polític el responsable que a la junta electoral li falti un membre”. En tot cas, el conseller de l’Alternativa va assegurar que “ens dóna igual quan sigui el jurament”.

La reunió també va servir per establir l’ordre del dia de la sessió ordinària de Consell que s’ha de dur a terme el dia 22, quan, entre d’altres temes, es debatran las propostes de llei qualificada de modificació del règim electoral i del referèndum presentada pels comuns i les de llei qualificada d’immigració. Marsol també va avançar que hi ha moltes possibilitats que es parli de la proposta d’acord presentada per l’Alternativa, per instar el Govern a negociar rebaixes o la gratuïtat del peatge del túnel d’Envalira per als residents i els treballadors del Pas de la Casa.

D’altra banda, el PS va comunicar diversos canvis de consellers a les comissions parlamentàries arran de la sortida del Consell General de Rosa Ferrer i Francesc Casals, caps de llista de l’Alternativa a les comunals a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Així, David Pérez entrarà a la comissió d’Interior en substitució de Ricard de Haro, que passarà a la de Política Exterior. I a la de Sanitat i Medi Ambient, Víctor Naudi succeirà Vicenç Alay, que a partir d’ara formarà part de la d’Ordenament del Territori.

D’altra banda, Bartumeu va avançar que el seu grup està preparant iniciatives per controlar el nou sistema de transport sanitari que ha de començar a funcionar el mes vinent. “Ens preocupa perquè entenem que els serveis bàsics no han de ser privatitzats. Tenim la intenció de controlar el Govern, fins i tot amb iniciatives legislatives”, va comentar.

pdf.jpg