El departament de Joventut treballarà amb els set comuns durant els propers mesos per poder posar en funcionament una xarxa d’informació i assessorament juvenil de cara a l’any vinent.
El projecte, anomenat Promojove, pretén oferir uns serveis integrals al jovent per donar-los un accés més directe als tècnics i professionals relacionats amb el món de la salut, el treball, l’educació i l’habitatge, entre d’altres. Per gestionar aquest sistema d’assessorament, el Govern preveu crear un òrgan col·legial integrat per set informadors juvenils comunals i pel tècnic responsable del Punt Jove, Pau Rosillo, mentre que en un futur podria incorporar-s’hi també un tècnic del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra (FNJA).
Tot i que continua funcionant via telefònica i Internet, el Punt Jove va tancar les portes al públic a finals de l’any passat, després que tots els comuns posessin en marxa les seves pròpies oficines d’informació juvenil. Un cop aprovada la llei de polítiques de joventut ‒prevista per al segon semestre del 2010‒, l’executiu vol anar més enllà i liderar un projecte que serveixi per unir esforços i oferir al col·lectiu un servei més eficaç, segons va exposar ahir la coordinadora de polítiques de joventut, Judith Salazar. D’aquesta manera, si el projecte tira endavant, el Punt Jove passarà a ser la seu social de Promojove.
“La idea és reestructurar i crear un concepte diferent de l’actual”, va avançar ahir Salazar, que aposta per concentrar serveis, augmentar la formació dels tècnics ‒tant dels comuns com del Govern‒ i crear “una xarxa connectada” que permeti donar resposta als joves de forma ràpida i personalitzada. D’aquesta manera, segons va explicar ahir la coordinadora de polítiques de joventut, un jove que demani assessorament sobre una qüestió determinada a l’oficina d’Encamp hauria de poder tornar al mateix punt en un curt termini de temps per rebre una resposta, després que el tècnic del Comú ho hagi consultat amb el professional corresponent.
D’aquesta manera, Promojove comptaria amb un equip format, si més no, per un metge, un psicòleg, un jurista i un educador, que s’encarregarien de l’assessorament en les diferents situacions plantejades pel col·lectiu. Sobre aquest punt, la coordinadora de polítiques de joventut va matisar que l’objectiu consistirà a anar ampliant l’equip a mesura que es vagi consolidant el projecte.
Salazar va explicar que l’executiu ha demanat als consellers del Comú que facin les seves aportacions, amb l’objectiu que “la manera de gestionar-se sorgeixi dels informadors juvenils”. D’aquesta manera, els tècnics haurien de tenir un paper clau en la definició de les bases del futur decret de regulació de Promojove.
Així mateix, la coordinadora de polítiques de joventut va sostenir que “la voluntat és definir el projecte aquest any per poder-lo implementar a nivell pràctic de cara al 2011”, i va avançar que el pressupost plantejat per a l’any vinent “donaria cobertura a part del projecte”. En aquest sentit, Salazar va matisar que caldrà esperar a saber si s’aprova el pressupost per confirmar que la iniciativa tira endavant.
Seguint el model europeu
La xarxa d’assessorament juvenil que es vol implantar al Principat ja s’ha desenvolupat en altres països europeus, segons va apuntar ahir Salazar. El servei ha de donar resposta als joves en els diversos eixos en els quals es fonamenta l’emancipació juvenil ‒l’educació, el treball i l’habitatge‒ i en qüestions relacionades amb la salut, la cultura i la mobilitat.
El Punt Jove ha atès unes 250 consultes via telefònica i correu electrònic durant el primer semestre de l’any
Al Punt Jove han arribat unes 250 consultes durant els primers sis mesos de l’any, via telefònica i correu electrònic. Així mateix, entre el mes de gener i mitjans de juliol, la pàgina web del Punt Jove ha rebut 6.377 visites, mentre que 500 usuaris reben de forma regular un butlletí electrònic.
Aquestes són les vies que el servei d’informació juvenil del Govern manté obertes aquest any després que, a finals del 2009, va tancar la via d’atenció presencial. Tot i així, el tècnic de Joventut Pau Rosillo va informar ahir que “el nombre de trucades de telèfon que rebíem i les consultes a través del web i del correu electrònic s’ha mantingut”. A més, Rosillo va recordar que “tot i que s’ha tancat presencialment, hem continuat fent cursos i tallers amb els tècnics de Joventut” i durant els últims sis mesos l’espai també ha servit per acollir exposicions.
Pel que fa al tipus de consultes fetes pel jovent, les relacionades amb la salut continuen sent les més habituals, però el Punt Jove també ha atès força qüestions relacionades amb l’habitatge i la recerca de feina. Sobre aquesta demanda, Rosillo va explicar: “Hi ha gent que ens envia el curriculum vitae perquè el derivem a altres entitats i ens pregunten si tenim alguna borsa de treball.” No obstant, el tècnic del Govern va apuntar que, si bé el nombre de consultes laborals ha estat important, no es pot relacionar de forma directa amb la situació de crisi econòmica, ja que “els joves, quan comencen el procés de recerca de feina, tenen la mateixa inquietud”.