El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va proposar ahir als cònsols majors eliminar els topalls de la Llei de transferències, que actualment preveu una distribució del 20% per a les despeses de funcionament i un 80% per a la inversió.
Bartumeu va coincidir, d’aquesta manera, amb una iniciativa que ja havien plantejat els comuns amb anterioritat, i va argumentar que l’aplicació d’aquests topalls suposa “un funcionament viciós, perquè obliga a fer inversió i després potser no resten prou recursos”, especialment després que “els comuns hagin perdut part dels ingressos de les taxes de construcció”. Així, el cap de Govern va apuntar que “el més lògic seria eliminar-los, i que en l’exercici de responsabilitat comunal els apliquessin on volguessin”.
Es tracta d’una de les propostes realitzades per Bartumeu en la primera reunió mantinguda ahir amb els responsables dels comuns, per abordar la reforma de les lleis de transferències i de competències. Les dues parts es tornaran a trobar el 29 de juliol per començar a revisar, una per una, les competències atribuïdes als comuns, en una sèrie de reunions que també serviran per analitzar l’impacte de la reforma de la llei de la funció pública en les administracions comunals.
Bartumeu es va mostrar convençut, en la compareixença posterior a la reunió amb els cònsols, de la necessitat de modificar tant la Llei de transferències com la de competències, si bé va recordar que aquesta segona “penja de la Constitució, així que serà una mica més complicat”. El cap de l’executiu va assegurar que “de la reunió en surten objectius compartits” i que hi ha una “clara voluntat d’una banda i de l’altra” de modificar els plantejaments que hi ha per adequar-los al moment actual.
El màxim responsable del Govern va assegurar, a més, que “hi ha la voluntat d’avançar sense dilacions” i va mostrar la voluntat que el procés estigui enllestit “d’aquí a final d’any”, tot i que va matissar que no pot decidir “el calendari per les dues bandes”, així que “no estic segur que [aquest termini] sigui compartit”, va afirmar.
Revisió de les competències
De cara a la propera reunió, que se celebrarà a la tarda, un cop hagi acabat la visita del copríncep Nicolas Sarkozy, l’executiu preveu desgranar l’article quatre de la Llei de competències per començar a “analitzar quines són exercides amb plenitud i en quines el Govern ha envaït part de les competències”. En aquest sentit, Bartumeu va assegurar que els preocupa “que no es doni superposició en l’exercici de les competències”, i va reflexionar: “Des del procés constituent han passat els anys i la situació política i econòmica no és la mateixa, així que estem d’acord que cal modernitzar el marc competencial.”
El procés de definició del nou marc competencial es farà de forma paral·lela a la definició dels costos que suposen les competències i hauria de coincidir, per tant, amb la modificació de la Llei de transferències. En aquest sentit, a més de proposar l’eliminació dels topalls inclosos a la norma, el cap de l’executiu es va mostrar partidari fer les modificacions necessàries perquè els ciutadans “puguin accedir al mateix nivell de serveis amb independència de la parròquia”, un plantejament en el qual ja havia insistit el cònsol major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí.
D’altra banda, els cònsols van plantejar la possibilitat de revisar la Llei de finances comunals, amb l’objectiu de modificar el sistema de càlcul dels límits a l’endeutament, que actualment van lligats a l’exercici anterior. Bartumeu es va mostrar predisposat a revisar el sistema durant les properes reunions i va admetre que “en anys de crisi aquests topalls limiten l’actuació dels comuns”.
Revisió de la funció pública
Finalment, el cap de Govern va proposar als cònsols que les properes reunions serveixin també per analitzar “les incidències que pot tenir per als comuns la modificació de la Llei de la funció pública”. En aquest sentit, Bartumeu va afirmar que “el pacte nacional per a la reforma de la funció pública va més enllà de la taula de treball que vam començar” i va mostrar la voluntat d’“escoltar les preocupacions dels gestors comunals” sobre aquesta qüestió, per poder traslladar-les després al secretari d’Estat d’Interior, com a coordinador de la taula de la funció pública.
Cabuda dels grups
Pel que fa a la participació dels grups parlamentaris, Bartumeu va assegurar que se’ls convidarà “en futures reunions”, i va argumentar: “La voluntat és treballar per veure quines parts legislatives hem de modificar. Un cop fet això, es convocarà els grups parlamentaris.”