Les competències i les transferències van centrar la primera trobada del Govern amb els set cònsols majors que va tenir lloc ahir a la tarda. Tots els presents a la reunió es van fixar els objectius de revisar el marc competencial per evitar duplicitats i de modificar les condicions que actualment limiten l’ús de les transferències que els comuns reben del Govern.
A més, l’Executiu va afegir a la taula de negociació un tercer assumpte: el de la revisió de la Llei de la Funció Pública, que també afecta les administracions comunals. De la primera trobada també en va sortir –com a mínim per al Govern– un fil conductor: evitar les desigualtats entre ciutadans en funció de la parròquia on visquin.
«Cal actualitzar i modernitzar el marc competencial, perquè han passat anys des que es va pactar i la situació econòmica i política no és la mateixa», va declarar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, després de la reunió d’ahir. El principal objectiu pel que fa a les competències és evitar duplicitats i superposicions. La propera reunió, que se celebrarà el dia 29, servirà per analitzar quines competències tenen assumides i presten efectivament cadascun dels set comuns.
Quant a les transferències, l’objectiu de la reforma serà modificar els límits de la Llei de transferències que obliguen els comuns a destinar el 80% del que reben del Govern a inversió o amortització del deute i només el 20% a despeses de funcionament. Bartumeu, que en diverses ocasions ha qualificat aquest sistema de «pervers» perquè «obliga a fer inversions que després tenen una despesa de funcionament que no es pot assumir», es va mostrar ahir partidari d’«eliminar» aquestes limitacions i permetre que els comuns decideixin lliurament a què destinen les transferències.
Fins aquí hi ha consens. Ara bé, si en successives reunions algú posa sobre la taula la revisió del sistema de repartiment de les competències –que combina població i territori– la unanimitat pot desaparèixer. Bartumeu i el cònsols major d’Escaldes, Antoni Martí, van insistir ahir en la necessitat de caminar cap a un model d’Estat que no generi desigualtats entre els ciutadans en funció de la parròquia on visquin. Tot i que el cap de Govern no ho va reconèixer obertament, aquest objectiu pot implicar una revisió del sistema de repartiment de les transferències.
Més enllà de les competències i les transferències, l’Executiu va posar ahir damunt la taula la reforma de la Llei de la Funció Pública que està negociant amb la plataforma sindical i ApC. «La llei actual té preceptes d’obligada aplicació als comuns», va explicar Bartumeu per justificar la participació dels cònsols en aquesta reforma, que ahir no va ser «analitzada en profunditat».
EL SENTIT DE LA REFORMA / El cap de Govern no va voler avançar ahir quin seria el sentit final de la revisió de les competències, més enllà d’evitar superposicions. A la pregunta de si de la reforma en sortiria reforçat l’Executiu per davant dels comuns, Bartumeu es va limitar a recordar que la voluntat dels cònsols és canviar la situació i no en el sentit de «mantenir les competències en l’àmbit estrictament comunal». «Si no volguessin modificar l’statu quo no haurien demanat aquesta reunió», va dir el cap de Govern en referència alsmandataris locals.
FINANCES COMUNALS / En la reunió d’ahir alguns cònsols també van proposar revisar la Llei de finances comunals, en el sentit de fer més flexible el càlcul del sostre d’endeutament. Actualment aquest càlcul pren com a referència el nivell d’ingressos de l’any immediatament anterior i, per tant, el límit d’endeutament queda molt vinculat a les fluctuacions de l’economia. Bartumeu es va mostrar disposat a revisar aquesta qüestió i va recordar que el PS va proposar un sistema diferent per calcular el sostre de deute quan la llei es va tramitar al Consell.
AQUEST ANY / La propera reunió de la taula Govern-comuns se celebrarà dijous 29, coincidint amb la visita oficial del copríncep francès, Nicolas Sarkozy. Bartumeu va explicar que el Govern i els cònsols es reuniran després de la visita oficial i que fixaran una data per a una nova trobada a l’agost . «Si hi ha voluntat d’avançar, i constato que n’hi ha, ho podem enllestir en dos o tres mesos», va dir el cap de Govern, que confia que la reforma estigui acabada aquest any.
En futures trobades, un cop estiguin definits els aspectes que cal reformar, es convidarà els grups parlamentaris a participar a una taula que ahir es va completar amb els ministres d’Economia i Finances, Pere López, i d’Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot.