Ús de transferències sense límits

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 8 de Juliol de 2010

Va ser només la primera reunió, però ja va quedar clar que de canvis n’hi haurà. Jaume Bartumeu i altres membres de l’executiu es van reunir ahir amb els set cònsols amb la intenció d’encetar les negociacions que han de permetre, segons el cap de Govern, “actualitzar i modernitzar el marc competencial”, ja que “és del procés constituent i la situació econòmica i social ja no és la mateixa”.

El treball serà llarg, tot i que el polític va expressar la confiança que pugui estar enllestit a final d’any, però ja hi ha un aspecte on les coincidències entre totes dues parts fan preveure modificacions: els percentatges d’utilització de les transferències estatals que reben les corporacions parroquials. Bartumeu i cònsols es mostren d’acord que el més adequat és que s’eliminin.

Actualment, la Llei de transferències obliga que els comuns destinin com a màxim un 20% dels diners que reben del Govern a despeses de funcionament. La resta ha d’anar a inversions o bé a amortització del deute. Bartumeu va argumentar que “als cònsols no els convé i no els facilita la vida l’existència d’aquests límits”. Per això, considera que cal “eliminar- los perquè els comuns puguin disposar dels diners en funció de la seva gestió”.

L’opinió coincideix amb la dels cònsols. Així, Enric Casadevall va recordar que la proposta va en la direcció de “poder utilitzar els diners com convingui a cada corporació”. Això passa ineludiblement per modificar la llei i, per tant, un cop s’acordi caldrà portar el tema als grups parlamentaris.

Una de les altres propostes llançades pels cònsols fa referència a la fórmula amb la qual es calcula el sostre màxim d’endeutament de cada comú. Actualment es fixa sobre la base dels ingressos de l’exercici precedent i la petició passa perquè es faci seguint la mitjana dels tres o quatre anys anteriors. Bartumeu no veu de mal ull la possibilitat. “Quan es va fer la Llei de finançament, el PS ja va plantejar quelcom similar i no es va acceptar”, va recordar el cap de Govern.

Les competències comunals marcaran la propera trobada. S’analitzaran una a una les que marca la llei per veure i determinar els canvis necessaris per aconseguir “que no hi hagi superposició entre administracions”, segons va apuntar un Bartumeu que també va demanar als cònsols que aportessin les seves reflexions sobre la reforma de la Funció Pública.

pdf3.jpg