El Govern subvencionarà pràctiques a empreses per als desocupats

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 de Juliol de 2010

Una setmana després que el Govern anunciés públicament millores al reglament sobre les prestacions per desocupació involuntària, la corporació ha fet un nou pas en l’esforç per reduir la situació d’inactivitat laboral que viuen una part dels treballadors del país.

Així, si la setmana passada es tractaven les polítiques passives (ajuts directes als aturats), l’Administració va anunciar ahir noves aportacions a les polítiques actives, a través de la creació d’un reglament específic en aquest sentit. La normativa pretén incentivar l’actuació i la formació dels desocupats des d’un vessant pràctic, a partir, entre d’altres iniciatives, de realitzar estades a empreses per poder ampliar els seus coneixements.

Aquestes formacions aniran encarades tant a millorar les habilitats dins del propi sector laboral del qual pertany el desocupat, com a iniciarse en d’altres sectors, els quals la tendència del mercat laboral indiqui que necessiten personal. Per posar un exemple, un aturat de la construcció podria acollir-se a un programa de formació professional per aprendre l’ofici de fuster, si les necessitats del mercat així ho requerissin.

La tipologia de cada programa determinarà si aquestes formacions a les empreses seran remunerades o no. En aquesta darrera opció el treballador podrà continuar cobrant la prestació per desocupació, en cas que l’hagi sol.licitada.

D’altra banda, i tal com indica el nou reglament publicat avui al BOPA, les empreses que s’adhereixin a aquests programes ocupacionals rebran, del Ministeri de Treball, algun tipus de compensació econòmica. Es farà a partir de subvencions directes, bonificacions en les obligacions tributàries, bonificacions en les obligacions respecte a la CASS o prestacions materials, segons dicta el capítol u del reglament. Els programes, a més d’encarar-se a la formació pràctica a la mateixa empresa, també podran incorporar (paral.lelament o independentment) formacions específiques teòriques per fomentar la contractació posterior d’aquestes persones inscrites al Servei d’Ocupació.

OCUPATS I DESOCUPATS / Però no solament les persones sense feina podran adherir-se als plans formatius que proposa el reglament, sinó que també podran acollir-s’hi treballadors en actiu que vulguin millorar la seva situació laboral (també com a mesura de prevenció en cas d’una possible pèrdua de feina), les associacions patronals i sindicals, els comuns i les entitats parapúbliques i públiques. La normativa té també un apartat centrat en les persones en situació de risc o d’exclusió social, amb la creació de programes específics per a aquest col.lectiu.

TRES ANYS DE FORMACIÓ / El reglament desglossa detalladament les característiques dels programes, que no podran superar la durada dels tres anys. Aquests s’elaboraran per decret, però partint del reglament. Per tal de fer just el procés de sel.lecció, s’ha creat la Comissió de Valoració, formada per sis membres, dos designats pel Ministeri de Treball, dos pel d’Educació i dos pels agents socials. Aquest organisme vetllarà per la transparència i veracitat de les sol.licituts, tot i que la resolució d’aquestes anirà a càrrec delMinisteri de Treball. Per efectuar la tria es tindrà en compte «l’eventual límit dels recursos disponibles o s’avaluarà en règim de concurrència competitiva», segons indica l’article 17 del capítol tercer.

La normativa contempla també un règim sancionador per prevenir eventuals situacions de frau. Aquestes es dividiran en molt greus, greus i lleus. Seran considerades lleus accions com la manca de comunicació de qualsevol incidència en el desenvolupament del programa, la nocol. laboració o l’incompliment de les obligacions formals, entre d’altres. Les sancions podran ser de fins a 1.000 euros.

Pel que fa a les faltes greus, es contempla la no-comunicació que s’estan rebent subvencions o ajudes públiques d’altres institucions o la manca de justificació per part de les empreses de l’ús donat als fons rebuts. En aquest cas, les sancions oscil. laran entre els 1.000 i els 3.000 euros. Finalment, seran accions molt greus no mantenir la contractació dels treballadors en la durada prevista pel programa, la no-utilització de les subvencions rebudes o la resistència a les actuacions de control. La multa per a aquests infractors, segons el capítol quart del reglament, podrà ser de fins a 6.000 euros.

Amb aquest nou reglament, juntament amb la revisió dels requisits per accedir a la prestació per desocupació involuntària, queda més ben definit i encarat el treball iniciat el setembre de l’any passat per part del Ministeri de Salut, Benestar i Treball conjuntament amb el Ministeri d’Educació i Cultura, en la lluita contra l’augment d’atur que mostren les dades del Servei d’Ocupació. Les últimes xifres d’inscrits al servei parlen d’un total de 559 persones sense feina, per 154 que volen millorar la seva situació laboral. D’altra banda, 63 persones estan rebent la prestació per desocupació voluntària, i 121 l’han rebuda des de la seva posada en funcionament.

pdf3.jpg