El Govern podrà incentivar empreses per contractar o formar els aturats

Autor: RICARD POY
Font: diari d'andorra
Publicat el: 7 de Juliol de 2010

El reglament de polítiques actives d’ocupació té com a objectiu poder impulsar programes que incentivin les empreses o fins i tot el sector públic a la contractació de persones desocupades o a la creació de programes formatius destinats als aturats.

Els programes els decidirà el Govern en el futur, tot i que la idea és privilegiar “els col·lectius més necessitats i en situació de més precarietat i alhora els sectors econòmics en què la demanda de contractació de treballadors sigui més feble”. El reglament preveu que abans de tirar endavant un dels programes hi hagi un informe previ “de caràcter no vinculant” a càrrec del Servei d’Ocupació. Aquest informe comptarà amb les opinions dels agents socials perquè proposin “els termes i les condicions del programa segons les necessitats del mercat de treball”.

El Govern ja va autodecretar un avenç de fons de pràcticament 700.000 euros en l’últim BOPA per finançar les despeses que puguin ocasionar els programes per desenvolupar polítiques actives d’ocupació que ara regula el nou programa. Concretament l’executiu ha dividit econòmicament aquests diners en tres parts. D’una banda, 191.000 euros per fomentar la contractació de persones inscrites al Servei d’Ocupació i que formen part de col·lectius laborals dels quals no hi ha demanda en aquests moments dins del mercat.

El segon gran bloc és destinar 435.000 euros a polítiques de formació que tinguin com a objectiu capacitar els desocupats perquè puguin entrar novament amb opcions en el mercat laboral. I per últim hi ha un bloc destinat a fomentar la contractació “en benefici de la comunitat”. En aquest cas es tracta d’un total de 70.000 euros en col·laboració amb d’altres administracions i amb entitats sense ànim de lucre per generar llocs de treball per als aturats que tinguin un perfil especialment difícil pel que fa al mercat de treball.

COMISSIÓ DE VALORACIÓ

El reglament preveu la creació d’una comissió de valoració que haurà de fer informes respecte a les demandes per beneficiar-se dels programes. Aquesta comissió estarà formada per sis membres: dos nomenats pel ministeri de Treball, dos del d’Educació i dos pels agents socials. El president el nomena el ministeri de Treball i aquest màxim càrrec disposarà de vot decisiu en cas d’empat entre els integrants. Les resolucions finalment correspondran al ministeri de Treball.

Per ser beneficiari del programa cal estar inscrit al Servei d’Ocupació i no es permetrà que se’n puguin beneficiar els familiars dels empresaris que contractin o formin persones del programa. Tampoc no hi podran prendre part els treballadors que hagin estat a l’empresa beneficiària fins dos anys abans de l’inici de la subvenció. Queden fora d’optar als ajuts dels programes les denominades empreses de treball temporal i qualsevol activitat que comporti de forma directa “la cessió de treballadors”.

pdf3.jpg