Després d’un intens treball tècnic, que “podem defensar i que és sòlid”, el Govern ha establert en el 4,5% el tipus general del futur impost indirecte generalitzat (IVA).
Un gravamen que queda mig punt per sota de l’escenari amb què l’executiu va estar treballant fins a darrera hora però que permet mantenir tant la recaptació com la pressió fiscal, dos elements que l’executiu socialdemòcrata s’havia marcat com a decisius. El ministre de Finances, Pere López, va assegurar que els tipus definitius del projecte de llei que es va entrar ahir a tràmit parlamentari, n’hi ha un de reduït a l’1%, s’han decidit estrictament a partir del “contrast” de la molta informació amb què han treballat els experts del ministeri. El text legislatiu que haurà d’avaluar la cambra parlamentària “respon a les expectatives per treball, per xifres i per convenciment”. I defuig qualsevol “tacticisme polític”, segons el màxim responsable de les finances governamentals.
López va explicar ahir que del treball efectuat s’havia arribat fins i tot a la conclusió que el tipus general –el reduït s’adreça a serveis com els sanitaris, els culturals i els educatius, o a productes com els aliments i els medicaments, entre d’altres– es podia haver establert encara lleugerament per sota del 4,5% i que les moltes simulacions realitzades, amb les dades corresponents al 2008, han permès fixar la recaptació a l’entorn d’uns 125 milions d’euros. El ministre va recordar que la posada en marxa del nou impost suposarà “avantatges financers” ja, d’entrada, per la simplificació que suposarà. Fins a set impostos actualment vigents seran derogats quan s’aprovi el text que, elaborar-lo, “ens ha portat més temps del que inicialment havíem previst”.
CAMBRA DE COMERÇ I BANCS
El titular de la cartera de Finances va reiterar en diferents ocasions que situar l’IVA en el 4,5% quan pràcticament en tot moment s’havia treballat amb un escenari del 5% no era cap maniobra política. Ni pretén cercar cap suport suplementari. En tot cas, els gravàmens “no queden tan lluny del tipus mig” que la Cambra de Comerç havia recomanat. I que havia fixat entorn del 3,6%. Els bancs estaran emmarcats en el tipus del 4,5% , encara que en el règim especial bancari i financer; hi ha dos règims especials més, el de les asseguradores i el de franquícies amb una facturació inferior a 100.000 euros que hauran de fer les liquidacions a la duana mateix i que “està pensat per a negocis molt petits, serà un sistema força residual”. López va explicar que malgrat que no és gens habitual un IVA per a serveis bancaris, abolir-lo del tot “hauria estat molt costós per a l’Estat”. El polític socialdemòcrata va recordar que “tenim una herència” –els bancs sempre han tributat per la via indirecta– i la fórmula finalment acordada s’aguanta tècnicament i políticament i ha estat “comentada” amb l’Associació de Bancs.
Més enllà de qüestions més tècniques, com els períodes de liquidació en funció de la facturació de les societats (mensual, trimestral o semestral), Pere López també va destacar el paper de control tributari que exercirà la duana. I no pas pel nou impost indirecte, sinó “en un sentit ampli”. El ministre va recordar la inversió que s’està fent en maquinari i programari informàtic i la preparació de què disposen alguns dels tècnics de la duana, que podran col·laborar amb els experts en qüestions tributàries.