Vives acompanya Bartumeu en una nova defensa de les reformes

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 de Juny de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va pronunciar ahir al migdia una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona per presentar les reformes econòmiques que està duent a terme Andorra. La intervenció de Bartumeu s’emmarca en les activitats de promoció d’aquest procés de canvis que l’Executiu du a terme més enllà de les fronteres del Principat.

La principal novetat de l’acte d’ahir va ser la presència del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

Vives es trobava a Barcelona per compromisos relacionats amb la seva condició d’arquebisbe i va decidir assistir al dinar-col.loqui de l’Ecuestre. No és habitual que el copríncep acompanyi el cap de Govern en aquest tipus d’actes i la seva presència, tot i no sortir-se de la normalitat institucional, es podria interpretar com un aval de la Mitra al procés de reformes econòmiques endegat pel Principat en els últims mesos.

Quant al contingut del col.loqui, tot i que la conferència duia el títol d’Andorra i Europa: el veïnatge interior, les paraules de Bartumeu es van centrar especialment en els canvis en matèria fiscal i financera duts a terme pel Govern i secundats pel Consell General. El cap de Govern va repassar l’informe que el governador honorari del Banc de França, Michel Camdessus, va elaborar el 2005 i que aconsellava a Andorra avançar cap a la transparència i la normalitat. També es va referir a les tensions viscudes amb el copríncep francès, Nicolas Sarkozy, durant el setge de la comunitat internacional als paradisos fiscals a principi de l’any passat. Tot plegat per acabar citant la Llei d’intercanvi d’informacions fiscals i els diversos convenis firmats en els darrers mesos i que han permès al Principat sortir de les llistes de països no cooperants.

Bartumeu va reconèixer que l’intercanvi d’informació és «psicològicament complex d’assimilar dins d’Andorra, perquè és un canvi de paradigma en la manera de funcionar del país». Amb tot, el cap de Govern va precisar que l’abast de l’intercanvi no és total, recordant que es limita a casos concrets i sota sospita i que s’impedeixen les operacions de pesca d’informacions fiscals. Bartumeu també es va referir al procés de reformes de la legislació bancària per permetre l’obertura total i la internacionalització del sector bancari i financer en general.

DOBLE IMPOSICIÓ / El cap de Govern va presentar els convenis per evitar la doble imposició com la clau de volta de tot el procés de reformes i va animar la societat civil catalana a considerar el Principat com un destí d’inversió un cop les reformes estiguin enllestides. «Els emprenedors de Catalunya, d’Espanya, de tot Europa, es podran plantejar la possibilitat d’invertir a Andorra en un entorn jurídic estable», va dir Bartumeu que també va insistir que les reformes fiscals i financeres «donaran molta més seguretat i confiança als inversors estrangers que, fa anys, ja van optar per obrir vies de negoci a Andorra».

pdf3.jpg