Els habitatges més cars queden exclosos dels ajuts al lloguer

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 de Juny de 2010

La convocatòria d’ajuts al lloguer de l’habitatge per a aquest any incorpora nous criteris, com ara el dels estalvis màxims, que en cap cas no poden superar els 30.000 euros per unitat familiar, o el de l’import màxim del lloguer, que varia en funció del nombre de persones que visquin a l’habitatge en qüestió.

En aquesta ocasió, el Departament d’Habitatge preveu tramitar un total de 1.250 sol.licituds, una xifra superior a les 1.089 sol.licituds que es van tramitar l’any passat. Ara bé, la partida pressupostària, d’1,23 milions d’euros, és inferior als 1,95 milions del 2009 (quan es van subvencionar 15 mesos de lloguer) i als 1,45 milions del 2008.

En la presentació de l’actual convocatòria d’ajuts, que avui surt publicada al BOPA, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va explicar que aquest any s’han volgut incorporar nous criteris per atorgar la subvenció, entre els quals va destacar el lloguer màxim. López va afirmar que el fet d’establir aquest import màxim “ajuda a la contenció dels preus dels habitatges de lloguer o, com a mínim, no contribueix a la pujada d’aquests preus en el mercat immobiliari”.

Per establir el preu màxim, el Departament d’Habitatge va servir-se de les dades aportades pel Departament d’Estadística del mateix Govern i va establir un preu mitjà. A més, el criteri proposat pel Ministeri d’Economia i Finances, del qual depèn Habitatge, és que el lloguer no superi aquest preu mitjà en més del 20%.

Una altra variable que es té en compte és el nombre de persones que viuen a l’habitatge, de manera que un habitatge per a una sola persona no pot superar els 600 euros de lloguer mensual net. En canvi, el topall per a un habitatge de dues persones és de 630 euros mensuals, i el d’un habitatge de tres és de 660 euros. El preu va augmentant progressivament fins a arribar al màxim de 900 euros mensuals per a un habitatge de deu persones.

El criteri d’estalvis màxims també és una novetat de la convocatòria present. En aquest sentit, els estalvis de la unitat familiar que viu en un mateix habitatge no poden superar els 30.000 euros, es tracti d’una sola persona o d’una família de quatre membres o més. La directora del Departament d’Habitatge, Sònia Llorens, va aclarir que “es tracta d’oferir solucions a un problema” i que, amb independència del nombre de persones que comparteixin aquells estalvis, el fet és que “han de fer front a un únic lloguer”.

Amb la introducció d’aquests elements, el preu del lloguer i els estalvis màxims, López es va mostrar convençut que «es podran corregir alguns defectes i evitarem que hi hagi gent que accedeixi a uns habitatges cars amb una subvenció pública ». L’objectiu d’introduir aquests criteris, va dir el ministre, és «l’equitat i la justícia social».

Pel que fa als ingressos, el llindar és de 13.740,74 euros per membre, tenint en compte que no tots els membres de la unitat equivalen a un coeficient igual a 1 –un infant de sis anys, per exemple, equival a un coeficient de 0,5. Aquest llindar és el mateix de l’any passat.

PRESSUPOST INFERIOR / La partida pressupostària destinada a aquests ajuts és d’1,23 milions d’euros i la previsió del departament és atendre 1.250 sol.licituds. L’any passat, la partida era d’1,95 milions d’euros, que es van destinar a un total de 805 ajuts, de les 1.089 sol.licituds que s’havien presentat.

Llorens va puntualitzar que la partida de l’any passat era superior perquè els ajuts van servir per cobrir 15 mesos de lloguer, en comptes dels 12 que es cobreixen habitualment. Sigui com sigui, durant el 2008 també es va disposar d’una partida superior (1,45 milions d’euros) i, en canvi, només es van donar 753 ajuts.

Aquest any, caldrà veure quants ajuts es donen finalment, es rebin o no les 1.250 sol.licituds previstes, i si la partida és suficient. Si no fos així, la directora d’Habitatge va matisar que «hi ha una ràtio de priorització establerta». Aquests ajuts són compatibles amb els crèdits del mateix departament, a l’emancipació i a l’accés a un habitatge de lloguer.

pdf3.jpg