L’executiu autoritza les obres urgents a la boca oest del túnel dels Dos Valires

Autor: A. TUGAS / T. SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 de Juny de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que ja ha autoritzat l’execució de les obres urgents que necessita la boca oest del túnel dels Dos Valires.

La unió temporal d’empreses (UTE) que s’encarrega de la supervisió tècnica de l’obra va advertir que els carros d’avançament necessitaven ser reforçats, per la càrrega que han de suportar després de l’accident que va patir l’estructura el darrer dissabte del mes passat. Una segona mesura urgent seria el recolzament addicional del tauler sobre la segona línia de   torres.

Bartumeu va anunciar ahir que l’executiu havia examinat l’informe de l’UTE que executa la construcció de l’obra, rebut el 14 de juny. El ministre d’Urbanisme i Ordenament Territorial, Gerard Bàrcia, havia donat conformitat als treballs que s’hi plantejaven. En l’informe tècnic hi ha una descripció completa de les obres, així com els càlculs del procediment per estabilitzar l’estructura.

Bartumeu no va donar terminis concrets de quan podrien finalitzar aquestes obres, però va declarar que, sense ser una opinió tècnica, “es podrien enllestir com a molt en quinze dies”. També va deixar clar que l’executiu “no acceptarà cap sobrecost en les obres” derivat d’alguns dels esfondraments.

El cap de Govern tampoc no es va mostrar gaire convençut per la hipòtesi que el segon sinistre al viaducte de la boca oest del túnel podria haver estat causat per canvis bruscos a la temperatura ambient, tot i que va advertir que era una opinió personal i “només fonamentada en sensacions epidèrmiques”. El líder socialdemòcrata va assenyalar que li costava creure que, després d’un accident com el que va tenir lloc el 7 de novembre passat, “l’UTE no hagi estat capaç de preveure en els càlculs un fet com l’exposició al sol”. De tota manera, va posar en relleu que “si ho diuen els informes tècnics, ens ho haurem de creure”.

L’informe de l’UTE observa que algunes parts de l’estructura han patit desplaçaments després del darrer accident, i que això ha comportat el trencament d’algun tensor d’estabilització.

FINS AL SETEMBRE PER FER ELS ‘CONTRAPERITATGES’

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar ahir que la batlle instructora de l’accident mortal que hi va haver el mes de novembre al pont del túnel dels Dos Valires ha establert un termini de temps fins al setembre perquè “els presumptes responsables del sinistre”, que serien fonamentalment l’UTE adjudicatària de les obres i la direcció facultativa, puguin accedir al lloc del succés per buscar tota la informació que creguin necessària per presentar les al·legacions oportunes. En essència, això vol dir que puguin elaborar els seus contraperitatges, els informes amb els quals hauran de mirar de contradir l’estudi pericial encarregat al seu dia per la batlle i que encara no s’ha acabat. Les persones representants dels presumptes responsables del sinistre hauran d’accedir al lloc dels fets amb l’acompanyament d’agents de la policia, segons haurien establert la batlle i el Govern. Perquè les parts puguin accedir a la zona on hi va haver l’accident mortal, l’executiu va haver d’aixecar ahir el precinte governatiu que afectava l’estructura danyada al novembre i a la qual s’hi havia prohibit l’accés pel segon accident. Les parts tenen tota la informació des del 28 de maig.

pdf3.jpg