L’executiu renova el reglament d’ajuts a l’habitatge per fer-lo més just i equitatiu

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 16 de Juny de 2010

“Nous requisits per millorar l’equitat i la justícia.” Aquesta és la voluntat dels ajuts a l’habitatge 2010, que van ser presentats ahir per la Directora del departament d’Habitatge, Susanna Llorens i el ministre competent, Pere López.

En aquest reglament, encetat al 2005, s’han incorporat tota una sèrie de novetats entre les quals cal destacar la incorporació d’un preu màxim del lloguer. Per tal d’evitar possibles abusos o errors del passat, des d’Habitatge han creat una graella màxima de preus fixat en 600 euros per a una sola persona i que es va incrementant a raó d’uns 30 euros per membre del nucli familiar. Val a dir que aquest lloguer no ha d’incloure els serveis annexos, és a dir que l’aparcament, la calefacció i l’aigua no entrarien dins el preu del lloguer.

Abans de comentar una altra de les millores, s’ha de dir que el reglament tipifica que per accedir a aquestes ajudes s’han de tenir uns ingressos no superiors a 13.740 euros (a comptar des d’agost de 2009 a juliol de 2010), que suposen una nòmina d’uns 1.145 euros al mes. Arribat a aquest punt cal comentar que la segona novetat d’aquests ajuts són els anomenats ajuts parcials. Atès que la subvenció del Govern oscil·la entre el 30 i el 35 per cent en funció del col·lectiu, hi haurà casos en què la suma de la subvenció al seus ingressos anuals serà superior als 13.740 euros abans mencionats. Si és aquest el cas, es restarà la part sobrant i se subvencionarà el percentatge restant.

La tercera novetat inclosa en aquest reglament és que, per primer cop, es comptabilitzaran els estalvis dels sol·licitants. Es tracta d’una mesura encetada a fi d’evitar que demani aquesta ajuda gent que no la necessiti realment. Així doncs, el nou reglament tipifica que si el sol·licitant té uns estalvis superiors als 30.000 euros, no podrà accedir a aquestes subvencions. Per poder corroborar aquests estalvis, el Govern ha establert un conveni amb l’ABA (Associació de Bancs Andorrana) per tal que els facilitin informació dels comptes dels sol·licitants a dia 14 de juny, evitant així que les persones sol·licitants amb més de 30.000 euros estalviats facin la trampa de treure els diners de comptes andorrans.

Pel que fa a la resta de requisits, s’ha de dir que hi ha poques variacions. Només hi podran accedir andorrans i residents amb més de cinc anys al país, i persones que no tinguin cap immoble al seu nom ni béns patrimonials, entre altres.

Previsions per a aquest 2010
Aquest any s’ha destinat una partida pressupostària inferior a la del 2009, però es preveu que siguin més les persones que presentin les seves sol·licituds. El ministeri preveu un total de 1.250 sol·licituds i es destinarà una partida pressupostària de 1.226.881 euros, xifra que Susana Llorens “preveu suficient” per al periple que comprèn els ajuts setembre 2010-agost 2011.

Comparant-ho amb l’any passat, s’ha de dir que el 2009 es van atorgar un total de 805 ajudes de les 1.089 sol·licituds presentades i es van destinar unes recursos econòmics de 1.948.938 euros, uns 700.000 més que el previst per a aquest any. Val a dir que la diferència de partides es deu al fet que les noves mesures presentades faran acotar el nombre de sol·licituds a les persones que realment ho necessiten, o almenys així ho pensen des del ministeri.

La presentació de sol·licituds s’obre avui mateix amb la publicació de l’edicte al BOPA, i es tancarà el proper 16 de juliol a les 14.30 h.

López destaca la necessitat de no dependre tant del mercat espanyol

Pere López va reconèixer ahir com a ministre de Finances, que la baixada de ràtio financera d’Andorra per part de Standard&Poor’s “es preveia” i que no sorprèn ningú atès que la situació de crisi actual ha propiciat contínues baixades a Europa, a causa dels endeutaments dels governs. El socialdemòcrata va destacar de l’informe que “es detecta que l’estructura d’Andorra és massa estreta i poc diversificada, i que depèn massa de l’activitat turística i bancària del país”. Un fet que segons el ministre ha de canviar, així com que cal fer esforços per no dependre tant d’Espanya, ja que l’informe valora molt negativament aquesta dependència del turisme espanyol. “Cal treballar per ampliar altres sectors i la base de l’economia”, sentenciava el ministre.

pdf3.jpg