El Govern preveu atendre més ajuts al lloguer, tot i tenir un pressupost inferior al del 2009

Autor: ana
Font: més andorra
Publicat el: 16 de Juny de 2010

El Govern va presentar ahir la convocatòria per a ajuts a l’habitatge 2010, que inclou nous criteris d’atorgament. La previsió és rebre més sol·licituds que l’any passat, en concret 1.250, a diferència de l’any 2009, que se’n van rebre 1.089, tot i que finalment se’n van atorgar 805.

De totes maneres, el pressupost del qual disposa el Govern és d’1.226.881 euros, inferior a l’any passat en què va ser d’1.948.938, tenint en compte que aquesta quantitat és per quinze mesos de subvencions.

Alguns dels requisits que es mantenen són la possessió de la nacionalitat andorrana i els cinc anys de residència o no tenir cap habitatge de propietat ni al país ni a l’estranger, entre d’altres. El barem d’ingressos és similar al de l’any passat: 13.740,74 euros. Una de les millores serà que les pensions de manutenció es descomptaran dels ingressos de les llars que les paguen.

Pel que fa a les novetats, hi ha el de lloguer màxim que estableix un import segons el nombre de membres que viuen en una llar. En aquest sentit, una persona que visqui sola i que pagui més de 600 euros de lloguer net, això és sense despeses addicionals, no podrà demanar l’ajut. A més, s’ha eliminat l’import màxim de la subvenció fins ara establert en funció del col·lectiu.

Pel que fa al requisit d’estalvis màxims, el Govern ha establert una quantitat màxima que no ha de ser superada entre tots els membres de la llar: 30.000 euros. Per verificar que es compleix el requisit, els bancs lliuraran un certificat de manera gratuïta i amb posicions globals a data de 14 de juny de 2010.

També es simplifiquen alguns tràmits respecte a la documentació a presentar, incorporant les declaracions jurades als formularis de sol·licitud. A més, es podran verificar, tot i que encara no s’ha acordat la manera de fer-ho, els registres de la propietat o equivalents en altres països. Sònia Llorens, la directora del Departament d’Habitatge, va assegurar que des del Govern s’està estudiant la manera de fer-ho.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va dir que aquests nous criteris s’han creat per temes d’equitat, de justícia i perquè l’absència d’aquests criteris podria donar el cas que alguna persona que pagava un preu elevat pel lloguer de l’habitatge hagi pogut gaudir d’una ajuda pública.

pdf3.jpg