Un Dia de Portugal molt especial

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 de Juny de 2010

La Casa d’Areny-Plandolit va ser ahir l’escenari de la celebració del Dia de Portugal, un acte molt diferent al de fa un any. En l’aspecte més polític, per la recent visita, el mes de març passat, del president de la República portuguesa, Aníbal Cavaco Silva i, sobretot, pel record dels cinc treballadors portuguesos que van morir mentre treballaven al túnel del Dos Valires, un sinistre del qual encara se’n desconeixen les causes.

Portugal està ara més a prop d’Andorra, malgrat el càstig que suposa aquesta crisi econòmica, que ha forçat el retorn al seu país de moltes famílies portugueses, moltes d’elles amb membres que es dedicaven a la construcció i que s’han quedat sense feina. El col.lectiu portuguès no sempre ha rebut el reconeixement que es mereix, i algunes vegades fins i tot no ha estat ben tractat. És de justícia reconèixer la seva aportació al creixement del país, ja que ha conformat una colònia de població molt definida i amb una presència destacada. De fet, l’Andorra actual no seria concebible sense l’aportació dels immigrants portuguesos. «He de dir amb plena convicció que d’Andorra n’han fet la seva llar», va explicar Cavaco en referir-se a la comunitat lusitana, no solament conformada per treballadors, sinó també per un grup d’empresaris molt actius.

Des de la darrera celebració, fa un any, del Dia de Portugal, les relacions amb Andorra s’han redoblat. El Principat no mira només cap al sud i al nord, sinó més lluny. No en va, la firma de l’acord d’intercanvi fiscal ha donat prioritat a Portugal, com a aliat principal, juntament amb Espanya i França, i s’ha situat al cim de la llista dels acords de qualitat, que marquen la diferència amb altres convenis. Portugal ha contribuït (a través dels seus ciutadans) al creixement d’Andorra, de la mateixa manera que Andorra ha contribuït al benestar de moltes famílies portugueses.

El Govern lusità pot ser un pilar important en les negociacions andorranes per a l’acostament amb la Unió Europea, i el futur acord monetari amb les institucions europees, si és que finalment és assumible per al Principat. El tercer banc més important de Portugal ha mostrat interès per desembarcar a Andorra, i això és bo, perquè representa ampliar els horitzons i visionar més enllà de Madrid i París, que continuaran sent les dues grans capitals on es concentraran el temes de major interès per a Andorra, sense obviar Brussel.les.

Tal com s’afirmava al principi, l’acte d’ahir a Ordino va ser especial. Andorra i Portugal estan més a prop, però sobretot el fatal accident al túnel ha fet augmentar la consciència de la contribució d’aquests treballadors, de vegades anònims.

pdf3.jpg