Lluita contra l’intrusisme

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Juny de 2010

Sembla que afortunadament es comencen a fer els primers passos per frenar un dels fenòmens que més mal fa als sectors econòmics del país: l’intrusisme.

Així, segons va informar ahir el ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claude Benet, moments després de la segona trobada de la Comissió de lluita contra l’intrusisme que ha endegat el Govern socialdemòcrata, la duana i el Departament de Comerç han controlat un total de 54 pràctiques irregulars en el termini de poc més d’un mes. Amb l’objectiu de donar una resposta a les històriques reivindicacions de la Cambra de Comerç i empresaris privats, així com patronal, s’habilitarà un centre d’atenció on els ciutadans podran informar sobre els exercicis no conformes amb la legalitat. Més concretament, en aquest espai, que es convertirà en una plataforma per canalitzar les denúncies, es posarà en funcionament en menys d’un mes i serà operatiu les 24 hores del dia. Segons va explicar el propi polític massanenc, també s’inclourà un número de telèfon gratuït i dues adreces electròniques des d’on es podran notificar els casos de competència deslleial. Igualment, si bé inicialment el centre dependrà de l’àrea de Comerç del Govern, l’objectiu és que a la llarga se’n transfereixin les competències al Servei de Duana i també al Cos de Policia.

S’ha de tenir present que hi ha molts tipus d’intrusisme, però entre els més denunciats al país hi ha el comercial, que és un problema que preocupa especialment el sector del transport, el món empresarial i industrial, i el teixit comercial. Aquest tipus d’intrusisme, que introdueix mercaderies sense els gravàmens pertinents, condueix a una competència il.legal i deslleial en la comercialització d’aquests productes. La Pime (que representa un gruix important de petites i mitjanes empreses) sempre ha estat un dels col.lectius que més actius s’han mostrat en la denúncia de l’intrusisme com el principal problema que pateixen les empreses.

Amb tot, si bé veiem amb optimisme l’iniciativa impulsada per l’Executiu, també entenem que s’ha de tenir molt clar que aquest espai només serà una eina més per combatre l’intrusisme, però en cap cas en serà la solució. I és que la lluita contra aquesta xacra ha d’incorporar moltes altres actuacions i, entre elles, n’és fonamental la qüestió legal. En aquest sentit, s’ha d’insistir, per exemple, i una vegada més, en la necessitat que sigui una realitat la tan anhelada Llei del comerç que, entre moltes altres coses, ha de servir per catalogar i penar la competència deslleial que tan distorsiona el mercat. Per tant, endavant amb aquesta política, però es requereix molt més.

pdf3.jpg