Just quan fa un any que «estem en situació de responsabilitat d’assumir el Govern del país», en paraules del cap de Govern, Jaume Bartumeu, l’Executiu va fer ahir balanç de la feina feta. Segons els càlculs del ministre d’Interior, Víctor Naudi, s’ha treballat en un 35% o 40% dels compromisos que formaven el programa electoral del Partit Socialdemòcrata.
Bartumeu va fer un breu resum, i va destacar les principals fites. El cap de l’Executiu va començar per destacar els objectius en l’àmbit de les relacions internacionals. A més de l’acord a què es va arribar amb Espanya en matèria d’Educació i que garanteix l’accés dels estudiants del batxillerat andorrà a les universitats espanyoles, Bartumeu va ressaltar la feina feta per complir els compromisos internacionals en matèria de transparència i cooperació en l’àmbit fiscal. Així, va recordar que des de la seva arribada al capdavant del Govern, s’han firmat 17 acords d’intercanvi d’informació fiscal, que van permetre la sortida d’Andorra de la llista grisa de països no cooperants de l’OCDE. Una fita que es va assolir el 25 de febrer i que va suposar el moment «més dolç» pel Govern. En aquest àmbit, Bartumeu va anunciar que ja s’ha començat a treballar per «assentar les bases» dels convenis que evitin la doble imposició amb Bèlgica, tot i que encara no s’ha tirant endavant la reforma tributària.
Justament, la reforma del marc fiscal és un dels punts destacats per Bartumeu en l’àmbit financer. Ha estat el seu Govern qui ha entrat a tràmit els textos per crear la imposició directa i qui properament entrarà el text per modificar la indirecta. Segons el ministre d’Economia i Finances, Pere López, aquesta reforma tributària es podria debatre en seu parlamentària durant la propera tardor, i per tant entraria en vigor al gener del 2012.
Igualment lligat als compromisos internacionals per complir els requisits de transparència internacional, el cap de l’Executiu va destacar l’aprovació de les lleis que han permès «la reordenació del sector financer»: la del règim jurídic de les entitats financeres d’inversió i de les societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva, i la de règim jurídic de les entitats bancàries i de règim administratiu bàsic de les entitats operatives del sistema financer. En aquest mateix sentit, Bartumeu va remarcar l’aprovació, en la darrera sessió del Consell General, de la Llei de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, un text que va lamentar que «gairebé passés desapercebut » i que va qualificar de «revolucionari».
Sense abandonar l’àmbit financer, Bartumeu va explicar que el Govern està negociant amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) una «solució pel deute» de l’Estat, que permeti amortitzar capital i gestionar-lo amb criteris «raonables d’eficiència ». Igualment, està negociant amb una entitat financera internacional el «reesglaonament» del deute. En l’àmbit de l’economia en general, Bartumeu va considerar que s’han pres «mesures de transcendència econòmica important », com podria ser la reducció del cànon de FEDA i l’STA. El cap de Govern també va ressaltar la creació de la Taula de diàleg per un pacte pel treball i el desenvolupament econòmic, a partir de les quals es van adoptar 30 compromisos. Bartumeu va avançar que l’Executiu ja ha començat la redacció del decret que ha de permetre la consecució de l’anomenat «compromís zero»: la creació d’una comissió pel desenvolupament econòmic i pel treball, que tindrà com a missió continuar la feina iniciada per la Taula de diàleg i avaluar la implementació de les accions a què es va comprometre el Govern.
Aquestes accions, sumades a l’entrada en vigor del nou marc fiscal, han de permetre millorar els resultats econòmics del país, segons López. En aquest sentit, el titular d’Economia i Finances va avançar que aquest 2010, després de quatre anys consecutius de davallades, les importacions es situaran per sobre de les del 2009. Malgrat això, va sentenciar que «no es pot afirmar que haguem arribat al final». L’àmbit social va ser el darrer tractat pel cap de Govern, que va destacar que la situació de crisi econòmica «ens va portar a crear la prestació urgent per desocupació involuntària » i a modificar el servei d’ocupació. Així mateix, va subratllar la feina feta de desplegament reglamentari de la Llei de Seguretat Social, una tasca en què reconeix un «endarreriment». D’altra banda, Bartumeu va explicar que també es treballa en el desenvolupament de la legislació laboral, però que aquest desplegament reglamentari està subjecte a l’elaboració de les proposicions de llei de llibertat sindical i del Codi de relacions laborals en les quals treballen els grups parlamentaris socialdemòcrata i d’Andorra pel Canvi. En aquest punt, el líder de l’Executiu es va mostrar convençut que els textos «modificaran substancialment les relacions laborals ».
Com a valoració final, Bartumeu va manifestar que «som conscients que hi havia la percepció, en determinats sectors de la societat, que el canvi necessari no acabava d’arribar », i va justificar que un Govern amb una majoria relativa «no pot tirar endavant la totalitat del programa ». S’ha de dir, en aquest sentit, que Bartumeu donarà resposta a les propostes d’Andorra pel Canvi per arribar a acords en el discurs que pronunciarà al debat d’orientació política de finals de la setmana que ve, i prèviament es reunirà amb el líder d’ApC, Eusebi Nomen. Així mateix, va comentar que quan es produeix l’alternança política en un executiu es generen moltes expectatives personals, i es fa difícil complir-les. Bartumeu va afegir que «moltes coses no les hem explicat».
Després d’aquestes justificacions, Bartumeu va assegurar que «seguirem treballant per tenir un balanç que ens faci mereixedors de la confiança dels ciutadans». Així mateix, va comentar que volen «millorar l’acció política» en determinats fronts i definir-hi accions concretes, i també es va proposar «millorar l’explicació del que estem fent».