El Govern crearà un centre d’atenció per denunciar els casos d’intrusisme

Autor: Irene Casasayas
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 11 de Juny de 2010

El Govern comença a posar fil a l’agulla a la problemàtica de l’intrusisme empresarial. La Duana i el Departament de Comerç han controlat un total de 54 pràctiques irregulars en el termini de poc més d’un mes.

Segons va informar ahir el ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claude Benet, moments després de la segona trobada de la Comissió de Lluita contra l’Intrusisme, per afrontar les històriques reivindicacions de la Cambra de Comerç i d’empresaris privats s’habilitarà un centre d’atenció en què els ciutadans podran informar sobre els exercicis no conformes amb la legalitat.

Aquest espai, que té l’objectiu de canalitzar les denúncies, es posarà en marxa en menys d’un mes i serà operatiu les 24 hores del dia. També s’inclourà un número de telèfon gratuït i dues adreces electròniques des d’on es podran notificar els casos de competència deslleial. El centre dependrà inicialment de l’Àrea de Comerç del Govern, tot i que més endavant es preveu transferir-ne les competències al Servei de Duana i al cos de Policia.

El titular de Comerç i Indústria va precisar que les 27 actuacions al.legals detectades per la Duana són empreses no autoritzades que volen operar al Principat sense cap mena d’acreditació ni registre, mentre que les altres 27 restants intervingudes pel Departament de Comerç procedeixen de diferents àmbits. El ministre va alertar que la delicada situació de conjuntura econòmica podria fer incrementar els casos. Per aquest motiu, va insistir en el fet que “hem de protegir els nostres empresaris”.

Les empreses controlades han estat penalitzades amb “sancions moderades” i han estat “suspeses fins que no regularitzin la seva situació al Principat”, va remarcar Benet.

TROBADA MENSUAL /

A la reunió de la comissió hi van participar representants de diversos departaments del Govern perquè precisament un dels compromisos que s’han adquirit és el de millorar la coordinació entre tots els agents governamentals. Tanmateix, i així ho va afirmar Benet, també es procurarà tenir una relació més estreta amb les associacions empresarials. De fet, el ministre va manifestar que la creació de la comissió respon a la demanda de l’empresariat andorrà i ha assenyalat que s’intentarà fer una reunió mensual, així com va destacar que la voluntat és «parlar amb els comuns perquè també col.laborin» en aquesta lluita contra l’intrusisme. «Estarem encantats que hi participin», va insistir. Justament avui fa una setmana, la Cambra de Comerç va presentar les conclusions d’un estudi, ja  entregat a Govern, en el qual es posava de relleu la infracció de 30 lleis vinculades a la competència deslleial i al.legal. Va ser el mateix president de la Cambra, Marc Pantebre, el que va manifestar que des de l’any 1998 (quan es va començar a buscar solucions per frenar l’intrusisme), la situació no ha millorat. L’últim estudi va realitzar-se al 2004 i des de llavors, a excepció d’un major control duaner, no es va avançar. Aleshores ja es va mirar d’involucrar les administracions i els cossos especials per lluitar conjuntament contra la problemàtica, però es va acabar descartant per manca de mitjans i per conflictes de competència entre els implicats.  Ara per ara, i després de la reunió mantinguda ahir, la lluita és més factible. En la darrera reunió de cònsols a Escaldes-Engordany es va exposar el neguit del sector empresarial i els cònsols es van posicionar a favor d’abatre l’intrusisme. D’aquí es va determinar la creació d’una comissió comunal contra l’intrusisme formada per la cònsol de la capital, Rosa Ferrer, el de la Massana, Josep Maria Camp i la cònsol menor d’Escaldes, Montserrat Capdevila.

pdf3.jpg